Tag Archives: weekend

BLUEBERRY CHEESE TART

Semalam buat Kek Coklat Cheese Kukus sebab teringin sangat …. sambil mengisi masa lapang orang sakit katanya.. dah sorang kat umah ini laaa keje nya… masak dan makan… bulat laaa hehee… I love baking… kalau beli asyik complain itu x ckp… ini  x cukup… haaaaa buat sendiri…

BLUEBERRY CHEESE TART

BY CERILICIOUS CAKE HOUSE

BAHAN – BAHANNYA ACUAN TART:

 

170 gm marjerin atau butter

50gm gula aising

1 biji telur Gred C

290 gm tepung gandum

1 sudu kecil esen vanilla

acuan tart

TEKNIK PEMBUATAN ACUAN TART:

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  5. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  6. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
 KEMUDIAN …………
  1. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.
  2. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  3. Bakar pada suhu 170 C selama 20 – 25 minit atau sehingga masak.

****  Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

 KEMUDIAN …………

Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni.

Bahan – bahan untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai yang menjual bahan untuk buat kuih dan kek.

Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.

Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.

Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita.

Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan pula bahan untuk membuat cheese dia pula.

 PhotoGrid_1424759434866[1]

 BAHAN – BAHAN MEMBUAT ADUNAN CHEESE

 

250gm cream cheese

50gm gula kastor / gula halus

1 biji telur Saiz B

½ sudu teh esen vanilla / esen

TEKNIK MEMBUAT ADUNAN CHEESE
  1. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

 

KEMUDIAN …..
  1. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  2.  Masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi.
  3. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
untuk deco di atas…..
  1. Kemudian boleh  mulakan proses untuk melorek atas cheese tat tadi.(deco – deco)
  2.  Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yang kita suka.
  3. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna.
  4. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut.
  5. Jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.
  6. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  7. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
  8. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.

20150225_173243[1]

KEMUDIAN….
  1. Bakar selama 5 minit pada suhu 170 C.
  2. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak.
  3. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

TIPS:

  1. Bakar api atas bawah tapi letak dekat rak bawah.
  2. Untuk resepi ni, 1 adunan shell dapat buat dalam 40 biji bagi saiz sedang , bilangan shell bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell. KALAU guna yang kecil boleh dapat dalam 70 biji.
  3. Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 – 80 shell. – saiz kecil.
  4. Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama…

PhotoGrid_1424859206167[1]

SELAMAT MENCUBA.

BUSY TO EASY – CERILICIOUS CAKE HOUSE

Boleh merujuk kepada video serba ada yang saya buat untuk keterangan lanjut.

 

 

Advertisements

KEK COKLAT CHEESE KUKUS

Kesibukan bekerja merubah masa di dapur… sementara MC 3 hari dan dinasihatkan berehat dirumah… menghadap SLIP DISC  yang membataskan pergerakan.. sedihnya… diriku yang dulu aktif kene perlahan…

Sambil duduk2… teringin nak makan coklat kek… and cheese… terus dapat idea nak baking something… tgk2 bahan apa yang ada… maka taraaaaa…..

 

PhotoGrid_1424757422099[1] Sediakan bahan seperti di atas…. hee.. teruja nak siapakan kek ini…

Berikut adalah resepi dan teknik :

KEK COKLAT CHEESE KUKUS

 

BAHAN-BAHAN KEK COKLAT 

2 biji telur gred A
1 cawan gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla
Secubit garam
1/2 cawan air panas
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan tepung gandum*
3 sudu besar serbuk koko*
1 sudu kecil soda bicarbonate*
1/2 sudu kecil baking powder*(*disatukan dan di ayak)

BAHAN-BAHAN LAPIS CHEESE

 250 gram krim cheese
60 gram gula kastor
1 biji telur gred A
1 sudu besar air
1 sudu besar tepung gandum

 

CARA – CARANYA :

  1. Panaskan kukusan.
  2. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak. (Boleh guna Loyang bulat atau empat segi)
  3. Lenser juga kertas tadi.
  4. Ketepikan sementara

UNTUK KEK COKLAT :-

  1. Putar telur dan gula sehingga kembang dan pekat,
  2. Masukkan esen vanilla dan garam, putar rata.
  3. Tambah susu cair, minyak jagung dan air panas, putar sebati dengan kelajuan sederhana.
  4. Masukkan bahan2 yang diayak sedikit demi sedikit hingga habis, putra rata dan matikan mixer.
  5. Bagi kepada 2 bahagian sama banyak.
  6. Ketepikan.

UNTUK LAPISAN KEJU :-

  1. Putar krim cheese dan gula hingga sebati dan licin.
  2. Masukkan telur dan putar hingga kembang.
  3. Tambah tepung dan air, putar hingga semua sebati dan tidak berbintil2.

TEKNIK MENGUKUS KEK COKLAT KUKUS LAPIS CHEESE :-

  1. Tuang satu bahagian kek coklat.
  2. Ratakan dan tutup permukaan tin dengan aluminium foil.
  3. Kukus selama 20 minit, guna api sederhana. (masa bergantung kalau masih belum masak tambahkan sedikit masa)
  4. Kemudian tuang pula adunan krim cheese, ratakan dan sambung kukus 20 minit lagi. (masa bergantung kalau masih belum masak tambahkan sedikit masa)
  5. Tuang baki bahagian kek coklat ratakan dan sambung kukus selama 45 minit atau hingga masak (bila anda cucuk dengan lidi sate atau cake tester di bahagian tengah kek dan keluarnya bersih, tanda kek dah masak).
  6. Sejukkan kek sekejap, kemudian boleh keluarkan dari tin.
  7. Biar kek sejuk sepenuhnya atas jaringan dan boleh dipotong untuk dihidangkan…

SELAMAT MENCUBA.

BUSY TO EASY – CERILICIOUS CAKE HOUSE

PhotoGrid_1424831392524[1] Boleh merujuk kepada video serba ada yang saya buat untuk keterangan lanjut.

PART 1

PART 2

Majlis Aqiqah Anaqi

23 hb 2014 bertempat di rumah nenek Anaqi kt Meru… cik sampai agak lwt dgn H2 ++ kami sesat cari jalan bagai.. hehe.. apa pun berjaya sampai around 4 pm mcm tu…

image

Anaqi pun dh sleepy kot masa tu.. sempat shot pic ngn dia..

image

Seè.. he want t0 sleep laaa aunty ni lewat sgt… so cute laaa… tomei nyeee suka dia… hehe…

Also snap pic hana ngn anaqi…

image

Dah ada ciro2 ibu tu hana… cepat… heeee

After all makanan super sedap dgn satay… soto.. nasi impit.. n manisan.. x der pic sbb dh lapo sgt…

As usual.. when friends meet up… pic laa kami ni mmg suka… bergambo sakan laa…

image

Cepat masa berlalu.. ketika kenal dlu semua nakal2 macam kanak2 riang… dr bujang.. menjadi isteri org.. kini dah jadi emak org… semoga persahabatan kita kekal hendaknya.. Ya Allah… kekalkan persahabatan kami dunia akhirat.. sayang kamu semua..

Blind Dating

Movie about a blind guy want a normal date with a girl. Having a supportive brother that trying to help him out. True love will come in any consequences.

James Keach’s romantic comedy Blind Dating concerns a 22-year old blind man named Danny (Chris Pine). Though Danny refuses to let his visual deficiency keep him from enjoying every aspect of life, he does shy away from women. When his brother Larry (Eddie Kaye Thomas) discovers Danny is a virgin, he makes every effort to lift that burden from him. Although a series of dates goes very wrong in a number of ways, Danny eventually meets a nurse (Anjali Jay), who agrees to go out with him, although her Indian family may prove a greater hindrance to their happiness than his medical condition. ~ Perry Seibert, Rovi

PG-13, 1 hr. 35 min.

DramaComedy

Directed By: James Keach

Written By: Christopher Theo

In Theaters: May 11, 2007 Wide

On DVD: Feb 5, 2008

US Box Office:$61.9k

Samuel Goldwyn Films – Official Site

Picnic Time!!!!!

13 Oktober 2013, Ahad. Sekumpulan rakyat Malaysia ditemui telah berpicnic di tepi tasik sekitar Wicklow, Ireland. Perkara ini telah menggemparkan kawasan setempat kerana mereka dengan rakusnya duduk berkelah dalam sejuk di pagi hari…

Begitulah semangannya kami seramai 16 orang telah menempah van untuk memastikan perancangan kami berjalan lancar. Seawal jam 8 pagi kami telah berkumpul di lobi Regency Airport Hotel, Dublin. Setelah cukup semua orang kami bertolak ke Wicklow salah sebuah County di Ireland. Tujuan perjalanan hari ini mahu menjelajah Glendalough dan Bray. 

Bagi mereka yang gemarkan nature, sangat sesuai datang ke Glendalough kerana banyak aktiviti yang boleh dilakukan antaranya hiking, memancing, berkhemah dan berpicnic sambil menikmati kehijauan alam. Bagi yang suka hiking sememangnya boleh jadikan aktiviti mingguan seperti kita naik Bukit Broga kat Semenyih, Selangor.

Persiapan awal, kami telah sepakat untuk kumpulkan RM 5 untuk hidangan yang bakal disediakan oleh Cafe 4D’s. Kata sepakat pada hari Ahad akan menyediakan hidangan Bihun Goreng Singapore by Mama Ita, Muffin Pisang Cerilicious , Sandiwich Tuna and Eggs by Ritz Corner and delicious Hot Tea By Emi & Su Groups…

Perjalanan yang megambil masa lebih kurang 45 minit daripada Dublin 9 menyebabkan kami semua sudah lapar.. ditambah pula cuaca yang sejuk….. Sampai sahaja di lokasi yang dituju.. kami melihat sekeliling.. tiada kumpulan lain kecuali kami.. Maka mission mencari lokasi untuk menghamparkan tuala hotel sebagai tikar mengkuang bagi kami berkelah. Cuaca agak cantik cuma kesejukan yang melanda menyebabkan kami kurang menikmati kehijauan itu.

Picnic di Glendalough
Picnic di Glendalough

Gambar kami as One Big Happy Family in Dublin. Sepanjang 13 minggu berada di Ireland, mereka inilah yang menjadi abang, kakak, adik, kawan dan saudara yang selalu ada sebagai tempat mengadu.Kami mulakan dengan sesi sarapan. Selepas selesai… masing-masing memulakan penjelajahan masing-masing mengikut minat. Ada yang mulakan perjalanan hiking ke puncak bukit-  Ekhsan, ada yang memancing walaupun tiada hasil – en azman & partners(azan &shawn), ada yang bersiar-siar ambil angin (kak anie and family), ada yang jalan2 ambil gambar.. rasanya setiap setiap pokok nak di ambilnya.. ( kak ita,kak sue, kak emi,diniha,kak zue and me; cery)…

We are HERE!!!! Glendalough, Wicklow.
We are HERE!!!! Glendalough, Wicklow.
Favorite activity is jump2...
Favorite activity is jump2…
While walking around with the group of ladies who love taking pictures..
While walking around with the group of ladies who love taking pictures..
our fisherman en Azman
our fisherman en Azman
Ku merenung jauh ke hadapan.. moga mampu ku gapai kesemuanya
Ku merenung jauh ke hadapan.. moga mampu ku gapai kesemuanya

IMG_2087

Sisters: Kak Anie & Kak Ita
Sisters: Kak Anie & Kak Ita
Bergambar ngn model KIKO..
Bergambar ngn model KIKO..
gaya2 mcm nak memancing.
gaya2 mcm nak memancing.

IMG_2101 IMG_2102 IMG_2104 IMG_2106

 

Kami selesai menjelajah sebahagian sahaja.. andai diberi peluang ingin berkhemah di situ. Sangat menarik untuk di terokai kehebatan alam.

To be continue