Tag Archives: shopping

BLUEBERRY CHEESE TART

Semalam buat Kek Coklat Cheese Kukus sebab teringin sangat …. sambil mengisi masa lapang orang sakit katanya.. dah sorang kat umah ini laaa keje nya… masak dan makan… bulat laaa hehee… I love baking… kalau beli asyik complain itu x ckp… ini  x cukup… haaaaa buat sendiri…

BLUEBERRY CHEESE TART

BY CERILICIOUS CAKE HOUSE

BAHAN – BAHANNYA ACUAN TART:

 

170 gm marjerin atau butter

50gm gula aising

1 biji telur Gred C

290 gm tepung gandum

1 sudu kecil esen vanilla

acuan tart

TEKNIK PEMBUATAN ACUAN TART:

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  5. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  6. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
 KEMUDIAN …………
  1. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.
  2. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  3. Bakar pada suhu 170 C selama 20 – 25 minit atau sehingga masak.

****  Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

 KEMUDIAN …………

Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni.

Bahan – bahan untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai yang menjual bahan untuk buat kuih dan kek.

Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.

Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.

Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita.

Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan pula bahan untuk membuat cheese dia pula.

 PhotoGrid_1424759434866[1]

 BAHAN – BAHAN MEMBUAT ADUNAN CHEESE

 

250gm cream cheese

50gm gula kastor / gula halus

1 biji telur Saiz B

½ sudu teh esen vanilla / esen

TEKNIK MEMBUAT ADUNAN CHEESE
  1. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

 

KEMUDIAN …..
  1. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  2.  Masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi.
  3. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
untuk deco di atas…..
  1. Kemudian boleh  mulakan proses untuk melorek atas cheese tat tadi.(deco – deco)
  2.  Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yang kita suka.
  3. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna.
  4. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut.
  5. Jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.
  6. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  7. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
  8. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.

20150225_173243[1]

KEMUDIAN….
  1. Bakar selama 5 minit pada suhu 170 C.
  2. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak.
  3. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

TIPS:

  1. Bakar api atas bawah tapi letak dekat rak bawah.
  2. Untuk resepi ni, 1 adunan shell dapat buat dalam 40 biji bagi saiz sedang , bilangan shell bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell. KALAU guna yang kecil boleh dapat dalam 70 biji.
  3. Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 – 80 shell. – saiz kecil.
  4. Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama…

PhotoGrid_1424859206167[1]

SELAMAT MENCUBA.

BUSY TO EASY – CERILICIOUS CAKE HOUSE

Boleh merujuk kepada video serba ada yang saya buat untuk keterangan lanjut.

 

 

Day 1: Ho Chi Min City

Alhamdulillah… cik dah selamat sampai… lebih kurang jam 3.45 petang… melalui kastam semua smooth… sbb jalan dgn Uncle Husin.. org yg berpengalaman kan.. teringat masa kt kastam Ireland dlu… scary u ollssss…

image

Bila dh lepas pasport control… beratur…. bagus kastam sini.. sbb buka byk kaunter… sng.. cepat jekr proses…

image

Semasa nak touch down… tgk pemandangan sekitar.. nampak sungai keliling… hehe.. cantik pemandangan.. menampakan kebesaran Allah.. subhanallah… hambamu ini kerdil benar Ya Allah…

image

Berada diatas.. melihat kebesaran Allah.. alhamdulillah…

image

Bandar… di kelilingi sungai…. sepanjang nak mendarat… nampak sungai keliling… luas…..

Selepas selesai kami berkumpul di luar… En Tong dah tunggu bersama bas… maka menuju ke station seterusnya… Hotel Lan Lan 2
image

Ini kawan baru Cik semasa di Vietnam… adik ni lah peneman cik… kawan jalan2… kawan makan… terlalu sayang pada kanak2….

 

image

Ini lah rombongan yang Cik join sekali tu.. di ketuai oleh Pak Cik Husin…. kesemua dari pantai timur… iaitu Terengganu… Cik ni serba ok!!! so pakcik Husin jangan risau…. dia takot cik x leh masuk n bercampur ngn org2 sana… sbb cik sorang dari JOHOR…. since pernah tinggal di Kelantan sekejap.. n selalu ke kemaman.. melawat sedara…. apa adahal.. kita kan 1 Malaysia… happy2 kan…

 

image

As usual… Tour Leader akan sampaikan taklimat dulu… sbelum menyerahkan tugas kepada pihak Vietnam… yg sebelah tu…

 

 

image

So bas mini ni… selesa laa.. dengan aircond and seat leather… pada Cik agak selesa untuk percutian keluarga.. since Cik jerk yang single.. heheh….

image

Ini kawan Cik… senyum adik… kawan ngn Aunty Cery mmg mcm ni… gambo sakan… Hobby dik oiii!!!!

Ini kawan baru saya… nama dia Afifa.. umur 7 tahun.. datang bercuti dengan keluarga… berasal dari Terengganu… say… hiiii…. kanak2 dan diriku… memang x dapat dielakkan… melekat…

Dalam perjalanan ke hotel… melalui kawasan bandar yang padat… dan sesak.. dengan kederaan kecil… and almost 6 juta pengguna motosikal dia bandar ini… wow!!!!!!… capacity penduduk hampir 10juta… padat…

image

Jalan laju j3rk…. selaku pejalan kaki… mata kene alert laaa…. kadang2 kita tgk dia perlahan.. belum tentu dia nak bg kita jalan… this is not malaysia.. hands language tidak digunakan… cuma sana macam di medan.. those yg naik moto akan tin2… utk mtk laluan.. and mereka x der marah2… relax jek…
image

Sekitar bandar… terdapat banyak perniagaan yang dijalankan.. sesuatu yg menarik mata cik… adalah kedai frame… yg merupakan hasil seni masyarakat tempatan…

image

Yang ini… cik dapat di wall sebuah bangunan… memaparkan seni mereka… menggambarkan budaya… menceritakan sesuatu melalui seni…

image

Menuju ke Lan Lan 2 Hotel

image

Akhirnya.. sampai jua tempat yg di tuju… cik berkongsi bilik dgn Kakak Kamila and adik beliau… lupa laa namanya.. hehe….. apa lg jom serbu bilik…

image

Ini lah tempat beradu selama 4 hari 3 malam di Vietnam… selesa lah juga… cuma sempit… lupa nk tgk harga bilik ni berapa.. kot lah nak pergi sendiri.. dah tau budget  nya… tapi internet… awesome.. lajuuuu…. sukeee!!!!

image

image

Sekitar dalam bilik… ok jek laaa… selesa… ada wifi.. itu yg best.. line laju ok… cik kene ada internet… kalau x…leh mendatangkn stresss…..

So far bilik ok.. hotel pun ok…. cuma di sini masalah makanan halal laaaaa… mahal.. so kalau beli buah2an pun cik rasa agak mahal…. Nasib ada bawa roti utk bkalan… kene berhati-hati kalau nak beli di jalanan….

 

1st time to Vietnam

Alhamdulillah… everything smooth and i will be travel to vietnam… feeling so bless…

Ini 1st time cik cery travel overseas alone.. ari tu g sabah… ni jauh sket… mencari kelainan dan menikmati moment ‘bujang’ nie.. best jugak.. hehe..

Trip selama 4 hari 3 malam ke Ho Chi Min… tadi pun baru bagi tau mak nak pegi.. terkezut dia bila cik ckp.. pegi sorg.. maka panjang laaa pesanan penaja yang disampaikan… dengarkan jekr laa…

Cik rasa tenanh kot.. sebab dapat buat apa yg membahagiakan diri.. pampered  myself and melihat tempat org.. kot2 dpt peluang2 menarik… ‘jumpa calon2’..
1st day… 24 mac 2014

Arrive kat LCCT lebih kurang jam 11.40pagi…. suppose awal lagi.. tp sbb cari parking.. dekat 30 min ok… penuh.. decide utk park jerk sbb x mahu susahkan org utk hantar and ambil..

image

After that… cik check in bag.. and lepak dekat Starbucks utk minum… Hazelnut Hot Chocolate kegemaran cik.. awesomekan.. siap minta 3xtra whipping cream.. selamat membesarkan badan sepanjang bercuti.. hehe…

image

Since jalan sorg.. maka.. akan l3bih giat aktiviti cik #selfie nie.. hobby kan.. .. so.. dah kenyang.. cik duduk laa nak msk kt pintu Y2..

image

Will be continue… sambil2 duduk dah shopping chocolate pulak… adoi.. bila bercuti ni.. sukalah memenuhkan handbag dengan makanan.. lagi2 jalan tempat org…

VIETNAM i come… still pray for #MH370 … semoga perjalanan cik dipermudahkan…

image

Gaya selfie dengan headfone.. belajar dari perjalanan di europe dlu.. aku yg dulu bukan yang sekarang… move on…

Fuh… ramai org bercuti ke Vietnam.. katanya syurga shopping.. excited ni.. dah masuk kt kastam.. slow sket hari ni.. sbb bukak satu kaunter jekr… huu..

image

Beratur dikejauhan… apa pun terima kasih kepada semua yg sedang bertugas… anda menjalankan tugas dengan baik… setiap daripada kita kene belajar untuk fahami tugas org lain.. sekian.. tiba2 muhasabah dirikan..

Lucky sbb pintu Y2 dekat jekr.. x yah jalan jauh2… now beratur utk msk ke perut AK 1452… bording 14:05 …

image
As usual.. beratur lah kita… belajar bersabar… dalam Islam turut menyatakan… sabar itu sabahagian daripada Iman.. walaupun geram ada minah2 vietnam ni.. selamba jekr potong que… cik relax jerk.. sbb nothing to be rush.. bukan nk terbang dh flight tu… hehe…

Shopping for Coach… It’s my 1st time

Such a great experience study in Ireland. giving me new experience in shopping. As it’s has been my hobby too what else just prepare for the money… Hahah..

Let me share my thought about Coach.. Brand name show it luxury item.. Me can’t afford for it… Expensive of coz… Elegant and style.. Love it…

Since in Malaysia.. I’m always adore to have it but the price always make me think it twice..

During my weekend trip to Kildare Village… I have looking to it and keep on thinking.. Whether to grab it or not… keep on thinking.. It’s gone.. Not my luck to have it.

Bip!!!!!bip!!!!!bip!!!!!! My friend info me about the sales and again.. I decide to get one handbag for myself.. Of coz i also remember about lot’s of people ask me to buy for them… I share the picture with them.. Hehehe happy to shop in the boutique this saturday(esok)…

20131025-134119.jpg

20131025-134207.jpg