Tag Archives: keusahawanan

BLUEBERRY CHEESE TART

Semalam buat Kek Coklat Cheese Kukus sebab teringin sangat …. sambil mengisi masa lapang orang sakit katanya.. dah sorang kat umah ini laaa keje nya… masak dan makan… bulat laaa hehee… I love baking… kalau beli asyik complain itu x ckp… ini  x cukup… haaaaa buat sendiri…

BLUEBERRY CHEESE TART

BY CERILICIOUS CAKE HOUSE

BAHAN – BAHANNYA ACUAN TART:

 

170 gm marjerin atau butter

50gm gula aising

1 biji telur Gred C

290 gm tepung gandum

1 sudu kecil esen vanilla

acuan tart

TEKNIK PEMBUATAN ACUAN TART:

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  5. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  6. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
 KEMUDIAN …………
  1. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.
  2. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  3. Bakar pada suhu 170 C selama 20 – 25 minit atau sehingga masak.

****  Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

 KEMUDIAN …………

Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni.

Bahan – bahan untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai yang menjual bahan untuk buat kuih dan kek.

Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.

Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.

Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita.

Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan pula bahan untuk membuat cheese dia pula.

 PhotoGrid_1424759434866[1]

 BAHAN – BAHAN MEMBUAT ADUNAN CHEESE

 

250gm cream cheese

50gm gula kastor / gula halus

1 biji telur Saiz B

½ sudu teh esen vanilla / esen

TEKNIK MEMBUAT ADUNAN CHEESE
  1. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

 

KEMUDIAN …..
  1. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  2.  Masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi.
  3. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
untuk deco di atas…..
  1. Kemudian boleh  mulakan proses untuk melorek atas cheese tat tadi.(deco – deco)
  2.  Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yang kita suka.
  3. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna.
  4. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut.
  5. Jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.
  6. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  7. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
  8. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.

20150225_173243[1]

KEMUDIAN….
  1. Bakar selama 5 minit pada suhu 170 C.
  2. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak.
  3. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

TIPS:

  1. Bakar api atas bawah tapi letak dekat rak bawah.
  2. Untuk resepi ni, 1 adunan shell dapat buat dalam 40 biji bagi saiz sedang , bilangan shell bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell. KALAU guna yang kecil boleh dapat dalam 70 biji.
  3. Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 – 80 shell. – saiz kecil.
  4. Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama…

PhotoGrid_1424859206167[1]

SELAMAT MENCUBA.

BUSY TO EASY – CERILICIOUS CAKE HOUSE

Boleh merujuk kepada video serba ada yang saya buat untuk keterangan lanjut.

 

 

Keusahawanan hidupku…. dulu kini dan selamanya…!!!

Assalamualaikum,

Kebelakangan ini, cik sibuk dengan kerja.. maklumlah berada kat tempat baru… ambil masa sikit nak kenal.. and faham kerja kita… Apa pun as 1st event kt luar ada lah Konvokesyen Komemoratif 2014 di mana sambutan besar – besaran bagi memeriahkan suasana… pasukan E-tech Centre kolej telah di jemput untuk memenuhi ruang niaga… Hampir 50 gerai kesemuanya… selama 4 hari berkampung di MAEPS, Serdang. Meriah… penat.. semua ada.. namun berbaloi… tahniah kepada semua sahabat2 yang terlibat… Bangga dengan semua…

DSC_0516
Pusat Pembangunan Perniagaan Arau
DSC_0483
Yee Mee homemade by KK Arau

Produk ni daripada KK Arau. Mereka mengeluarkan produk Yee Mee ini sendiri, halal dan produk buatan muslim.. Boleh hubungi KK Arau jika berminat… So perniagaan mereka masyuk sempena konvo ni sebab semua org serbu booth mereka nak dapat kan Mee Sizling or they call it Hot Plate Yee Mee…. superb sedap tau…

DSC_0519                             DSC_0515

4
Sos Serbaguna From KK Sabak Bernam

Review utk produk yang khas daripada KK Sabak Bernam ni.. memang hangat di pasaran… habis semua stok x sempat cik nak borong… Alhamdulillah kan.. so buat cecah2 sambil makan kopok ke… menarik produk inovasi ni.. so kepada sesiapa yang berminat bleh jerk hubungi KK Sabak Bernam… cari pegawai Keusahawanan mereka… Semoga terus maju jaya…

8
Team daripada Borneo

Kemeriahan turut disertai oleh pasukan daripada Borneo iaitu Sabah dan Sarawak di mana mereka membawa produk2 unik daripada sana.. seperti rumpai laut, kek lapis sarawak dan barang-barang kebudayaan lain..
DSC_0544 (2) DSC_0586 DSC_0594 DSC_0631 DSC_0646 DSC_0659 DSC_0670 DSC_0675 DSC_0686 DSC_0701 DSC_0702 DSC_0717 DSC_0725 DSC_0764

Selain kemeriahan konvo… turut dimeriahkan dengan pencapaian daripada Team Stompers yg berjaya berhimpun and dapat Malaysian Book of Records… Tahniah sangat… bangga coz a part of it.. walaupun hanya sipi2 jerk.. hehe…

DSC_0339 DSC_0340 DSC_0350 DSC_0366 DSC_0369 DSC_0370 DSC_0379 DSC_0408 DSC_0423 DSC_0435

Menjadi usahawan berilmu

Membaca merupakan hobi dari dulu lagi… pernah membaca buku ini ketika belum bertugas sebagai pensyarah… kini menggunakan buku ini untuk berkongsi dengan anak didik

Satu buku nukilan pakar motivasi terkebal.. Dato’ Dr Fadzilah Kamsah… sangat memberangsangkan isi dan kupasan didalam nya…

image

Buku ini boleh dijadikan bahan rujukan.. sumber motivasi oleh bakal – bakal usahawan selain menjadi panduan agar kita berada dilandasan yang benar… Teknik penulisan yang mudah… jelas dan penerangan mengapa…bagaimana… dimana… masa… tempat… menjelaskan… keusahawanan daripada sudut Islam…

Menariknya buku ini… ada ujian-ujian personality yang membawa kepada minat keusahawanan. Bolehlah kita mengenali potensi diri…

External Analysis – PEST

SWOT analysis diagram in English language. Fra...
SWOT analysis diagram in English language. Français : Matrice SWOT en anglais. (Photo credit: Wikipedia)

Talking about business analysis, people will come out with the idea of market research, business plan, marketing plan, market size and  lot of analysis. Today let’s talk about External Analysis that can be used to analyse the market. In order to do the analysis, we can choose the PEST. What is that?????? PEST CONTROL… opssss…NO!!!!!!! Let me explain what does it mean with that. The capital P is Political, E is Economic, S is Social  and T is Technology.

Normally PEST Analysis are being used to measure a market and SWOT analysis measures a business unit, a proposition or idea.

Generally speaking a SWOT analysis measures a business unit or proposition, whereas a PEST analysis measures the market potential and situation, particularly indicating growth or decline, and thereby market attractiveness, business potential, and suitability of access – market potential and ‘fit’ in other words.

PEST analysis uses four perspectives, which give a logical structure, in this case organized by the PEST format, that helps understanding, presentation, discussion and decision-making. The four dimensions are an extension of a basic two heading list of pro’s and con’s.

PEST analysis can be used for marketing and business development assessment and decision-making, and the PEST template encourages proactive thinking, rather than relying on habitual or instinctive reactions.

Here the PEST analysis template is presented as a grid, comprising four sections, one for each of the PEST headings: Political, Economic, Social and Technological.

As previously explained, extended variations of PEST (eg., PESTELI and STEEP, etc) include other factors, such as Environmental, Ethical, Legal or Legislative, etc., however in most situations you will find that these ‘additional’ factors are actually contributory causes or detailed perspectives which then manifest or take effect in the form or one or several of the original four main PEST factors. For example, Ethical and Environmental factors will always tend to produce an effect in at least one of the main four headings (Political, Economic, Social, Technological), but it will tend not to work the other way. Hence why the basic PEST model is often the most powerful – it puts more pressure on strategic appreciation and analysis than a longer list of headings. When you next see a PESTELI or a STEEPLED analysis ask yourself (or the author): “Okay, I understand that customers tend to be more ethically minded now, but what does that mean in terms of the basic four PEST factors – what’s the effect going to be?…” or: “Okay we know that carbon emissions is an issue, but tell me where in the main four PEST factors will it impact..?

You will gather I am not a fan nor a particular advocate of extending the PEST model. It works great as it is – why make it more complicated and less specific? If you are worried about missing or forgetting a crucial point of ethics or legislation (or anything else) keep a reference list of these headings, and only build them into the model if you are sure that doing so will make it work better as a strategic tool.

The free PEST template below includes sample questions or prompts, whose answers are can be inserted into the relevant section of the PEST grid. The questions are examples of discussion points, and obviously can be altered depending on the subject of the PEST analysis, and how you want to use it. Make up your own PEST questions and prompts to suit the issue being analysed and the situation (ie., the people doing the work and the expectations of them). Like SWOT analysis, it is important to clearly identify the subject of a PEST analysis, because a PEST analysis is four-way perspective in relation to a particular business unit or proposition – if you blur the focus you will produce a blurred picture – so be clear about the market that you use PEST to analyse.

A market is defined by what is addressing it, be it a product, company, brand, business unit, proposition, idea, etc, so be clear about how you define the market being analysed, particularly if you use PEST analysis in workshops, team exercises or as a delegated task. The PEST subject should be a clear definition of the market being addressed, which might be from any of the following standpoints:

  • a company looking at its market
  • a product looking at its market
  • a brand in relation to its market
  • a local business unit
  • a strategic option, such as entering a new market or launching a new product
  • a potential acquisition
  • a potential partnership
  • an investment opportunity

Be sure to describe the subject for the PEST analysis clearly so that people contributing to the analysis, and those seeing the finished PEST analysis, properly understand the purpose of the PEST assessment and implications.

Template for PEST analysis
Template for PEST analysis