Tag Archives: keluarga

Khas untuk mak..

Kesibukan dengan urusan kerja yang datang bertalu – talu menyebabkan lama x update cerita… resepi apa pun kat sini. Maklumlah sejak sihat sikit ni, kembali lasak dengan kerja ofis yang kadang – kadang rasa x mampu nak buat. Kadang dengan bengkel bersama pegawai, lepas tu dengan program bersama pelajar pula, masuk pula program bersama alumni dan semua ni cik memang suka. Maklumlah program keusahawanan yang mana menjadi nadi hidup mahu melahirkan dan membantu seberapa banyak usahawan dan melihat mereka berjaya. Kata orang usaha untuk memupuk dan membentuk anak bangsa menjadi usahawan ni bukan kerja sehari sahaja.

Sekarang ni mak dah duduk dengan cik, maka hari2 sibuk dengan urusan mak. Perlu memastikan beliau ambil ubat mengikot masa dan sukatan, kemudian kene kawal pemakanan dan minuman nya juga (kadang bergaduh juga sbb dia nak juga minum or rasa yang manis2) dan memastikan pergi rawatan dialisis 3x seminggu. Bagi memudahkan urusan, cik minta adik naik teksi jek sebab x sempat nak rushing2 balik since mak dialisis pukul 4 petang kan. Alhamdulillah dan 2 bulan mak duduk sini, walaupun kadang kepenatan, namu rasa tenang sikit hati ni sbb mak depan mata. Seronok bila pegi kerja, dapat salam mak and  cium pipi mak macam masa dulu2 nak g sekolah. Syukur, kerana Allah pilih diri ini untuk menjaga mak di hari tuanya.

Hargai jasa ibu1902903_623197021106853_496652351_n

So aktiviti awal Ogos ni adalah pergi open house dan main masak – masak kat umah. Since mak nak sangat ikut pergi open house, cik bawak jek pegi umah kawan kat Seri Kembangan tu. Amboi!!! selera dia bukan main sebab mak kawan tu hebat memasak, ada kateringnya sendiri tapi cik lupa pula nama nya.. memang terbaik lah masakan beliau. Cik sendiri makan ulang 2 kali especially mee kari and laksa penang tu… awesome.

20150801_175805[1]

20150801_180330[1]

Selesai makan2, kita amik gambo sket sebelum balik, TERIMA KASIH tuan rumah, semoga dimurahkan rezeki in shaa Allah. Alhamdulillah rezeki makan sedap2 and mak pun happy dapat bersosial hehe… layankan jek…

Otw balik, borak dalam kereta cakap pasal nak masak esok (Ahad), mak pun apa lagi tanpa segan silu dia bagi menu yang dia nak itu dan ini. Pagi2 cik bangun siapkan sarapan untuk mak, masak jemput2 dan pancake jek lepas tu siap2 nak g beli ikan, sotong udang dan sayur yang dipesan tu. Balik terus lah bersilat bagai kat dapur sebab mak kata dia dah lapar, haissh la mak.. kalau bab makan dia lah no satu. So menu kami, kangkung goreng, sotong masak sambal, ikan bawal stim, paprik ayam dan udang lemon butter. Selera nya makan ala2 makan kat kedai seafood tau…cik paling suka udang goreng butter lemon tu sebab udang besar2… puas hati makan… heheh…

PhotoGrid_1438522472048[1]

Lepas makan2 cik sambung mengemas bilik pulak… semakin banyak brg dalam bilik kecil ku. Mak macam biasa lepas makan dia lepak.. guling2 penat katanya… hehe…  seronok dapat makan2 kat umah kalau lah arwah abah ada mesti seronok.

Sekian untuk awal ogos ni… sampai bertemu lagi…. hargai masa yang ada untuk bahagiakan bonda @ ayahanda masing – masing

Advertisements

Outing time… short trip… to PD – Akar Beach Resort

Morning…. since menikmati cuti 1 May… cik berpuasa kononnya.. so decide utk pegi Melaka… berbuka kat luar… hee….

Aktiviti cuti adalah… menonton wayang… dan makan…  lama x keluar layan diri sendiri… jalan2.. cuci mata…

image

Decide nak tgk citer ni… sbb minat pelakon nya.. Nicolas Cage.. dah tua pun pakcik ni… apa pun ok laaa full of action…

Sekitar jalan2 survey nak berbuka apa… sempat jugak cik tgk2.. banyak sales ni…senpena Hari Ibu dan Hari Guru…. mesti meriahkan… cleb8…

image

Dah puas jalan2… decide makan kat Nando’s…. konon2 diet laaa tp macam dah lari dari menu yg sepatutnya.. hantam sajalah… hehe… sedap…. dah kenyang… cik makan gelato plak… delicous…

image

Kata orang… menikmati masa yang ada… time ni macam rasa nak ditelan tau…hehe… kalau sesiapa yg kenal cik… u should know… i mmg suka makan2 ni… sebab tu bolat…

2 May 2014 – trip to PD…

Yeaaaahaaaaaa ….. ikotkan hati rasa nak berenang2 jerk…. hee sbar2… drive to muar.. settlekn urusan ngn adik dlu.. pastu… g rumah kak ina.. as she already plan laaa cik ikot jekr… hehe..  layan…. tempat di tuju ada Akar Beach Resort, Port  Dickson…

image

Yeah…. dah sampai… sementara tunggu kak ina check in… jom kita selfie.. hobi bersama bebudak…

image

 

Give it a pose kids…. smile…. muncung sket… sambil2 tunggu Super Mom…. Kak Ina check in kn bilik… me… bergedik2 kejap dengan bebudak… hehe…. Rizqi ni dah macam diva camera… pandai jerk posing…

image

Hi aunty Cery…. cepat2…. taddaaaaaa mana mama ni…. haiiiiyaaaa…. sampai bergolek2 dah bebudak ni… tunggu mama dtg bawak kunci bilik….

image

Sekitar menunggu…. cik bergambar dengan budak cute…comel.. lagi bijaksana ni.. names… rizky and jannah… such a great day with this kiddos… love u syg… muah2… hehe… dah puas bergambar dalam kereta…

Jom!!!!! Check it out… our room for today.. 309 is the number… cak3…

For me.. bilik luas laa.. dengan view menghala ke pantai.. cuma sedikit terlindung dengan pokok2…. kemudian… boleh tengok kolan renang.. skodeng2 laaa hehe….. bunyi2 nakal sket…. grrrrr

image

From inside… we can see ada TV lcd… puas laaa menonton dengan ada siaran Movie kan… kemudian.. beranda diluar.. untuk kami skodeng org kat kolam renang… hehe… best…

image

Dengan katil double single… so we share laaa dgn kids… by the way selesa jerk…. 🙂

image

Ini view dari bawah….. kolam renang yang ada bahagian dewasa dan kanak2 …. selesa… I dgn kak ina lepak2 sambil berjemur… bebudak mandi… ikot hati nak jugak join skali… tapi segan laa.. hehe.. maybe next time…

image

Sesi petang… lepas budak2 selesai mandi kolam… inilah lokasi seterusnya.. shower…. sebab aunty dah lapar…. nak pegi dinner…. yeah!!!! makan….makan…..

image

So… ini bilik superior katanya… sekitar suasana dalam bilik…. pemandangan dari bilik… kolam renang tu sgt2 melambai2…. hehehe… geram tgk air…

image

Dah siap letak beg… masa utk cik posing2 pulak… as usual… i love taking pic… nak jadi model.. x ckp kurus… heheheh….

image

Mari2 kita ambil angin petang… teman budak2 mandi kolam… seronok jadi budak2 ni… kalau cik nak mandi.. kene amik private pool… sbb cik malu… heheh…. maybe for next holiday…

 

Cik tunggu masa utk matahari terbenam… menikmati dan mensyukuri ciptaan Allah yang begitu sempurna aturannya… indah… tiada ungkapan mampu terluah… sempurna…. tenang….

image

So next…. dinner time.. kan dah kata cuti means cuti.. diet pun anto g bercuti.. hehe… makan kasi puas… hehe… hancussssss….. dh craving sgt nk drink hazelnut hot choc…. delicious… rindu Dublin… huaaaa

Sebelum keluar dinner… sempat lagi posing2 kat lobby hotel… sentiasa bergambo… hobby katanya… hehe…

Since dah berjalan n cik dah menCUTIkan diet… maka… I have to grab MY HAZELNUT HOT CHOC….. lokasi kami…. Starbucks Waterfront …. seronok juga waterfront ni… lokasi yang cantik… menarik… ada Kenny Rogers, Mc’ Donald, Karaoke ,  CoolBlog, Kedai Kek King’s and lain2 la…. banyak….

Cik suka lepak situ.. kalau malam2 berangin2.. nice place to hang out for bebudak yang tgh UP… hehe.. or akak2 or family… semua la…

3 May 2014 – start with morning walk…

image

Ni kasi tunjuk bakat yg x berbakat pun….. aktiviti pagi lepas solat subuh… kami jalan2 kat pantai.. lupa nk cari apa nama pantai tu… by the way.. cantik… and best utk mandi2….

menconteng di pasir… aktiviti biasa kalau kat pantai kan… seronok… dengan rizki n jannah pun join skali… hehe.. budak2 ni… Nampak kecil.. tapi matang dan memahami… seronok kawan ngn dia orang…

 

To be continue…

Cik Cery