Tag Archives: Islam

BLUEBERRY CHEESE TART

Semalam buat Kek Coklat Cheese Kukus sebab teringin sangat …. sambil mengisi masa lapang orang sakit katanya.. dah sorang kat umah ini laaa keje nya… masak dan makan… bulat laaa hehee… I love baking… kalau beli asyik complain itu x ckp… ini  x cukup… haaaaa buat sendiri…

BLUEBERRY CHEESE TART

BY CERILICIOUS CAKE HOUSE

BAHAN – BAHANNYA ACUAN TART:

 

170 gm marjerin atau butter

50gm gula aising

1 biji telur Gred C

290 gm tepung gandum

1 sudu kecil esen vanilla

acuan tart

TEKNIK PEMBUATAN ACUAN TART:

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  5. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  6. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
 KEMUDIAN …………
  1. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.
  2. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  3. Bakar pada suhu 170 C selama 20 – 25 minit atau sehingga masak.

****  Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

 KEMUDIAN …………

Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni.

Bahan – bahan untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai yang menjual bahan untuk buat kuih dan kek.

Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.

Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.

Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita.

Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan pula bahan untuk membuat cheese dia pula.

 PhotoGrid_1424759434866[1]

 BAHAN – BAHAN MEMBUAT ADUNAN CHEESE

 

250gm cream cheese

50gm gula kastor / gula halus

1 biji telur Saiz B

½ sudu teh esen vanilla / esen

TEKNIK MEMBUAT ADUNAN CHEESE
  1. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

 

KEMUDIAN …..
  1. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  2.  Masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi.
  3. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
untuk deco di atas…..
  1. Kemudian boleh  mulakan proses untuk melorek atas cheese tat tadi.(deco – deco)
  2.  Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yang kita suka.
  3. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna.
  4. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut.
  5. Jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.
  6. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  7. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
  8. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.

20150225_173243[1]

KEMUDIAN….
  1. Bakar selama 5 minit pada suhu 170 C.
  2. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak.
  3. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

TIPS:

  1. Bakar api atas bawah tapi letak dekat rak bawah.
  2. Untuk resepi ni, 1 adunan shell dapat buat dalam 40 biji bagi saiz sedang , bilangan shell bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell. KALAU guna yang kecil boleh dapat dalam 70 biji.
  3. Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 – 80 shell. – saiz kecil.
  4. Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama…

PhotoGrid_1424859206167[1]

SELAMAT MENCUBA.

BUSY TO EASY – CERILICIOUS CAKE HOUSE

Boleh merujuk kepada video serba ada yang saya buat untuk keterangan lanjut.

 

 

Advertisements

Ketika Aku Berhijab

Alhamdulillah… ketenangan juga yang datang… syukur itulah yang aku lafazkan ketika ini. Namun aku sedih melihat kisah silam ku…walaupun itu tetap aku. Hari ini tergerak hati untuk berkongsi pengalaman ketika berhijrah. Acapkali diutarakan… bila nak bertudung??? Cantik kalau awak bertudung??? Awak dah solat… kenapa masih x nak bertudung??? Dengan pelbagai intonasi pertanyaan… ketika itu.. terasa sinis dengan setiap pertanyaan… menunjukkan Gelapnya hati ini… selama ini ku punya ilmu namun Gagal mengamalkan dengan baik… Hijrah bermula dengan niat… di saat hati terdetik untuk berhijab… aku kuatkan.. perkara pertama.. jauhi perkara2 yg melalaikan aku… yg sering mengatakan ala kan masih muda…. Namun mengimbau masa lalu buat aku menangis… betapa aku ingkar pada suruhanNya… dengan bangga aku memperagakan pakaian yg mendedahkan aurat ku.. berhias… memakai gelang kaki berloceng… dgn niat utk berhias… entah kepada siapa aku berhias…. subhanallah… berdosa diri ini… syukur Allah masih menyayangi aku… memberi diriku kesempatan bertaubat…. Tatkala aku mengatur langkah ke alam pekerjaan, aku ghairah ingin menggayakan pelbagai pakaian yang elegant namun aku lupa semua itu hanya permainan dunia… aku mengejar sesuatu yang aku sendiri tidak pasti.. Perpindahan ke beberapa tempat bekerja membentuk diri ini menjadi insan yang lebih baik.. mengenali kakak – kakak yang menjadi sahabat aku bersyukur terutama bila mengenali kak gee..  sayang benar pada dia.. dah anggap macam kakak sendiri. Dia lah tempat aku menangis… ketawa.. berkongsi cerita.. Transisi untuk aku bertudung sudah semakin dekat, berkat doa orang-orang yang menyayangi diri aku.  Pada tanggal 16 Jun 2012  aku sudah mula berhijab.. Alhamdulillah… namun masih ada yang kurang… kurang.. masih terasa kosong… aku terus mencari jawapan… To be continue

PERKARA SUNAT PADA HARI ASYURA

14 perkara yang sunat dilakukan pada Hari Asyura (10 Muharram)

14 December 2010 at 12:05

TAHUN INI ASYURA JATUH PADA 14 NOV 2013 – KHAMIS

1. Melapangkan masa / belanja anak isteri

Fadhilat – Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin

Fadhilat – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah

Fadhilat – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha.

4. Menunjukkan orang sesat

Fadhilat – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim

Fadhilat – Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.

6. Bersedekah

Fadhilat – Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil      sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri

Fadhilat – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat

Fadhilat – Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu lafaz niat : Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.

9. Bercelak

Fadhilat – tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali

Fadhilat – Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat

Fadhilat – Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.

Lafaz niat : sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan           kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.

12. Membaca “hasbiallahhu wa nik mal wa kila nikmal maula wa nikmannasiru”

Fadhilat – Tidak mati pada tahun ini.

13. Menjamu orang berbuka puasa

Fadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14. Puasa Niat – Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.

Fadhilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.