Tag Archives: holiday

KEK COKLAT CHEESE KUKUS

Kesibukan bekerja merubah masa di dapur… sementara MC 3 hari dan dinasihatkan berehat dirumah… menghadap SLIP DISC  yang membataskan pergerakan.. sedihnya… diriku yang dulu aktif kene perlahan…

Sambil duduk2… teringin nak makan coklat kek… and cheese… terus dapat idea nak baking something… tgk2 bahan apa yang ada… maka taraaaaa…..

 

PhotoGrid_1424757422099[1] Sediakan bahan seperti di atas…. hee.. teruja nak siapakan kek ini…

Berikut adalah resepi dan teknik :

KEK COKLAT CHEESE KUKUS

 

BAHAN-BAHAN KEK COKLAT 

2 biji telur gred A
1 cawan gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla
Secubit garam
1/2 cawan air panas
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan tepung gandum*
3 sudu besar serbuk koko*
1 sudu kecil soda bicarbonate*
1/2 sudu kecil baking powder*(*disatukan dan di ayak)

BAHAN-BAHAN LAPIS CHEESE

 250 gram krim cheese
60 gram gula kastor
1 biji telur gred A
1 sudu besar air
1 sudu besar tepung gandum

 

CARA – CARANYA :

  1. Panaskan kukusan.
  2. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak. (Boleh guna Loyang bulat atau empat segi)
  3. Lenser juga kertas tadi.
  4. Ketepikan sementara

UNTUK KEK COKLAT :-

  1. Putar telur dan gula sehingga kembang dan pekat,
  2. Masukkan esen vanilla dan garam, putar rata.
  3. Tambah susu cair, minyak jagung dan air panas, putar sebati dengan kelajuan sederhana.
  4. Masukkan bahan2 yang diayak sedikit demi sedikit hingga habis, putra rata dan matikan mixer.
  5. Bagi kepada 2 bahagian sama banyak.
  6. Ketepikan.

UNTUK LAPISAN KEJU :-

  1. Putar krim cheese dan gula hingga sebati dan licin.
  2. Masukkan telur dan putar hingga kembang.
  3. Tambah tepung dan air, putar hingga semua sebati dan tidak berbintil2.

TEKNIK MENGUKUS KEK COKLAT KUKUS LAPIS CHEESE :-

  1. Tuang satu bahagian kek coklat.
  2. Ratakan dan tutup permukaan tin dengan aluminium foil.
  3. Kukus selama 20 minit, guna api sederhana. (masa bergantung kalau masih belum masak tambahkan sedikit masa)
  4. Kemudian tuang pula adunan krim cheese, ratakan dan sambung kukus 20 minit lagi. (masa bergantung kalau masih belum masak tambahkan sedikit masa)
  5. Tuang baki bahagian kek coklat ratakan dan sambung kukus selama 45 minit atau hingga masak (bila anda cucuk dengan lidi sate atau cake tester di bahagian tengah kek dan keluarnya bersih, tanda kek dah masak).
  6. Sejukkan kek sekejap, kemudian boleh keluarkan dari tin.
  7. Biar kek sejuk sepenuhnya atas jaringan dan boleh dipotong untuk dihidangkan…

SELAMAT MENCUBA.

BUSY TO EASY – CERILICIOUS CAKE HOUSE

PhotoGrid_1424831392524[1] Boleh merujuk kepada video serba ada yang saya buat untuk keterangan lanjut.

PART 1

PART 2

Advertisements

Penang 3D Museum

Here we go before check – in…. since still have time…. this is the 1st time Cik visit any 3D museum….and it remind me last 2 week cases in JB… hehe.. biarlah rahsia.. apa yg terjadi…

When arrive… we can take pic around… and it looks real…

image

image

image

image

Cik Cery

Outing time… short trip… to PD – Akar Beach Resort

Morning…. since menikmati cuti 1 May… cik berpuasa kononnya.. so decide utk pegi Melaka… berbuka kat luar… hee….

Aktiviti cuti adalah… menonton wayang… dan makan…  lama x keluar layan diri sendiri… jalan2.. cuci mata…

image

Decide nak tgk citer ni… sbb minat pelakon nya.. Nicolas Cage.. dah tua pun pakcik ni… apa pun ok laaa full of action…

Sekitar jalan2 survey nak berbuka apa… sempat jugak cik tgk2.. banyak sales ni…senpena Hari Ibu dan Hari Guru…. mesti meriahkan… cleb8…

image

Dah puas jalan2… decide makan kat Nando’s…. konon2 diet laaa tp macam dah lari dari menu yg sepatutnya.. hantam sajalah… hehe… sedap…. dah kenyang… cik makan gelato plak… delicous…

image

Kata orang… menikmati masa yang ada… time ni macam rasa nak ditelan tau…hehe… kalau sesiapa yg kenal cik… u should know… i mmg suka makan2 ni… sebab tu bolat…

2 May 2014 – trip to PD…

Yeaaaahaaaaaa ….. ikotkan hati rasa nak berenang2 jerk…. hee sbar2… drive to muar.. settlekn urusan ngn adik dlu.. pastu… g rumah kak ina.. as she already plan laaa cik ikot jekr… hehe..  layan…. tempat di tuju ada Akar Beach Resort, Port  Dickson…

image

Yeah…. dah sampai… sementara tunggu kak ina check in… jom kita selfie.. hobi bersama bebudak…

image

 

Give it a pose kids…. smile…. muncung sket… sambil2 tunggu Super Mom…. Kak Ina check in kn bilik… me… bergedik2 kejap dengan bebudak… hehe…. Rizqi ni dah macam diva camera… pandai jerk posing…

image

Hi aunty Cery…. cepat2…. taddaaaaaa mana mama ni…. haiiiiyaaaa…. sampai bergolek2 dah bebudak ni… tunggu mama dtg bawak kunci bilik….

image

Sekitar menunggu…. cik bergambar dengan budak cute…comel.. lagi bijaksana ni.. names… rizky and jannah… such a great day with this kiddos… love u syg… muah2… hehe… dah puas bergambar dalam kereta…

Jom!!!!! Check it out… our room for today.. 309 is the number… cak3…

For me.. bilik luas laa.. dengan view menghala ke pantai.. cuma sedikit terlindung dengan pokok2…. kemudian… boleh tengok kolan renang.. skodeng2 laaa hehe….. bunyi2 nakal sket…. grrrrr

image

From inside… we can see ada TV lcd… puas laaa menonton dengan ada siaran Movie kan… kemudian.. beranda diluar.. untuk kami skodeng org kat kolam renang… hehe… best…

image

Dengan katil double single… so we share laaa dgn kids… by the way selesa jerk…. 🙂

image

Ini view dari bawah….. kolam renang yang ada bahagian dewasa dan kanak2 …. selesa… I dgn kak ina lepak2 sambil berjemur… bebudak mandi… ikot hati nak jugak join skali… tapi segan laa.. hehe.. maybe next time…

image

Sesi petang… lepas budak2 selesai mandi kolam… inilah lokasi seterusnya.. shower…. sebab aunty dah lapar…. nak pegi dinner…. yeah!!!! makan….makan…..

image

So… ini bilik superior katanya… sekitar suasana dalam bilik…. pemandangan dari bilik… kolam renang tu sgt2 melambai2…. hehehe… geram tgk air…

image

Dah siap letak beg… masa utk cik posing2 pulak… as usual… i love taking pic… nak jadi model.. x ckp kurus… heheheh….

image

Mari2 kita ambil angin petang… teman budak2 mandi kolam… seronok jadi budak2 ni… kalau cik nak mandi.. kene amik private pool… sbb cik malu… heheh…. maybe for next holiday…

 

Cik tunggu masa utk matahari terbenam… menikmati dan mensyukuri ciptaan Allah yang begitu sempurna aturannya… indah… tiada ungkapan mampu terluah… sempurna…. tenang….

image

So next…. dinner time.. kan dah kata cuti means cuti.. diet pun anto g bercuti.. hehe… makan kasi puas… hehe… hancussssss….. dh craving sgt nk drink hazelnut hot choc…. delicious… rindu Dublin… huaaaa

Sebelum keluar dinner… sempat lagi posing2 kat lobby hotel… sentiasa bergambo… hobby katanya… hehe…

Since dah berjalan n cik dah menCUTIkan diet… maka… I have to grab MY HAZELNUT HOT CHOC….. lokasi kami…. Starbucks Waterfront …. seronok juga waterfront ni… lokasi yang cantik… menarik… ada Kenny Rogers, Mc’ Donald, Karaoke ,  CoolBlog, Kedai Kek King’s and lain2 la…. banyak….

Cik suka lepak situ.. kalau malam2 berangin2.. nice place to hang out for bebudak yang tgh UP… hehe.. or akak2 or family… semua la…

3 May 2014 – start with morning walk…

image

Ni kasi tunjuk bakat yg x berbakat pun….. aktiviti pagi lepas solat subuh… kami jalan2 kat pantai.. lupa nk cari apa nama pantai tu… by the way.. cantik… and best utk mandi2….

menconteng di pasir… aktiviti biasa kalau kat pantai kan… seronok… dengan rizki n jannah pun join skali… hehe.. budak2 ni… Nampak kecil.. tapi matang dan memahami… seronok kawan ngn dia orang…

 

To be continue…

Cik Cery

Precious memories during Europe Trip

Dikala kesibukan bekerja… dengan kelas yang penuh…. kursus sana sini, silih berganti…. kepenatan…. cik tiba2 teringat perjalanan Backpackers bersama kawan2 semasa berkursus di Ireland. Suatu pengalaman yang sangat berharga sebab cik merasa tidur di lantai seperti gelandangan rasanya… seramai 9 orang… kami relax jerk tido kat airport. Bila dikenang semula… tersenyum sendiri… Perjalanan bermula seawal pagi dari Dublin ke Barcelona… macam mimpi jerk.. nak pegi sana…. hey… bgn2…. kita nk g bercuti…… semangat betol… hehe….

Thumb up for Abe Ritz untuk perancangan trip ini... dengan Kak Amy....
Thumb up for Abe Ritz untuk perancangan trip ini… dengan Kak Amy….

Sambil2 tunggu kawan kat lobby Regency Hotel Dublin, dah menjadi kebiasaan buat Cik untuk berSelfie…. hobby la katakan…. posing sket…. senyum… snap…

Hobby berselfie memang sentiasa ada... hehe... selfie dulu....
Hobby berselfie memang sentiasa ada… hehe… selfie dulu….

as usual, kami hanya menggunakan public transport sepanjang di Ireland. tunggu bas kuning laaaa…

Bersama Ritz Travel ke Euro Tour
Bersama Ritz Travel ke Euro Tour

Kebiasaan dari Dublin 9 nak ke Aiport Dublin ambil masa dalam 30 min sahaja dgn tambang dalam 2.4 euro… dengan cuaca yg dah agak sejuk… bercuti ala2 backpackers menyebabkan rasa sejuk… kebetulan hujan… redha jerk aaaaa….. dah sampai airport… yeah2…… bercuti… seminggu jerk… jalan nk round2 dekat 5 lokasi… wow… besar cita2 kan… so check in pertama… mesti ambil gambar kan… hehe…..

Group Photo sebelum bermula perantauan....
Group Photo sebelum bermula perantauan….

Disebabkan kali pertama pikul beg, agak besar laaa… excited pun ada sbb selama kt Malaysia asyik usung beg tarik…. ke sana ke sini… mcm2 brg nak bawak.. so bila dh mcm ni… pandai jugak mengemas kan…

Ready to go..... see being a backpackers with my new bag
Ready to go….. see being a backpackers with my new bag

berkumpul di dalam airport dengan mereka…. mendengar taklimat ketua rombongan Abe Ritz…..diberikan segala keperluan… taklimat about our doc, procedure, bag size… blaa…blaaa..blaaa…

hye u.... sini2... senyum sikit.....
hye u…. sini2… senyum sikit…..
Check2 pasport ada.... slip penerbangan ada.....
Check2 pasport ada…. slip penerbangan ada…..
Kami bersedia untuk terbang.... check in kejap...
Kami bersedia untuk terbang…. check in kejap…

Masing2 dah semangat…. baru kat airport dah berkeping2 gambarkan… hehe…. selamat jerk dari kastam… posing lagi…. aktiviti wajib kami…. kiki….

Posing dulu selepas selesai check from kastam.... legaaaaaa
Posing dulu selepas selesai check from kastam…. legaaaaaa

Perjalanan trip ni… sgt beruntung kenal Abe Ritz…. banyak membantu dalam pelaksanaan percutian kami….. beliau pun kalau bab bergaya no satu… banyak posingnya….

Nampak x gaya Ketua Rombongan kami.... menunggu anak2 buah...
Nampak x gaya Ketua Rombongan kami…. menunggu anak2 buah…

Masuk2 jerk…. nampak pharmacy Booth… dah cm tempat wajib lawat or pegi… hehe… suka beli brg2 kat sini…. semua ada… siap duit jerk laa.. huaaaa…..

This is my fav phrmacy tau.... siap buat member card... best sgt...
This is my fav phrmacy tau…. siap buat member card… best sgt…

Penerbangan yang bakal di naiki sebentar lagi…. huhu…. semua flight naik Ryan Air… sebab penerbangan ni yang paling murah… and sesuai dengan budget kami… pada pendapat cik… OK!!!!! sebab selesa jerk.. cuma dia org ni strict la…. utk saiz beg.. lepas tu berat beg… kene jaga… suma layan diri….

Bakal ku terbang sebentar lagi...
Bakal ku terbang sebentar lagi…
Kebanyakan penerbangan tambang murah di monopoli oleh Ryan Air ala2 Air Asia jerk....
Kebanyakan penerbangan tambang murah di monopoli oleh Ryan Air ala2 Air Asia jerk….

Ready…. beratur2…. nak naik ni…. mcm naik bas… kat luar tu dah lew hujan…. hehe…. 20131102_152029 Semasa dalam flight…. memang jelas mereka berjimat… tiada ruangan letak barang… lepas tu… panduan keselamatan terus lekat kt kerusi… x kn hilang laaa.a…..

Tengok2... keselamatan kene jaga... tau... tau...
Tengok2… keselamatan kene jaga… tau… tau…

SELAMAT JALAN….. tinggalkan kg Halaman sebentar…. konon2 mcm org Dublin laa… hehe….. kelihatan kehijauan di sekitar Dublin…

Selamat tinggal kg halamanku... Dublin... ehhehe... nak pi bercuti kejap...
Selamat tinggal kg halamanku… Dublin… ehhehe… nak pi bercuti kejap…

To be continue……

Europe Tour…

Spending time with lovely friends were awesome. We start our holiday with  Barcelona …. nice place to go…. shopping.. lovely… i love it… wanna go again…

image

image

image

image

Next station after Barcelona… were Rome or they called it Roma… a lot of historical place like colosseum…  and more2 place…

Leaving the fascinating place…

Will continue later…..

Picnic Time!!!!!

13 Oktober 2013, Ahad. Sekumpulan rakyat Malaysia ditemui telah berpicnic di tepi tasik sekitar Wicklow, Ireland. Perkara ini telah menggemparkan kawasan setempat kerana mereka dengan rakusnya duduk berkelah dalam sejuk di pagi hari…

Begitulah semangannya kami seramai 16 orang telah menempah van untuk memastikan perancangan kami berjalan lancar. Seawal jam 8 pagi kami telah berkumpul di lobi Regency Airport Hotel, Dublin. Setelah cukup semua orang kami bertolak ke Wicklow salah sebuah County di Ireland. Tujuan perjalanan hari ini mahu menjelajah Glendalough dan Bray. 

Bagi mereka yang gemarkan nature, sangat sesuai datang ke Glendalough kerana banyak aktiviti yang boleh dilakukan antaranya hiking, memancing, berkhemah dan berpicnic sambil menikmati kehijauan alam. Bagi yang suka hiking sememangnya boleh jadikan aktiviti mingguan seperti kita naik Bukit Broga kat Semenyih, Selangor.

Persiapan awal, kami telah sepakat untuk kumpulkan RM 5 untuk hidangan yang bakal disediakan oleh Cafe 4D’s. Kata sepakat pada hari Ahad akan menyediakan hidangan Bihun Goreng Singapore by Mama Ita, Muffin Pisang Cerilicious , Sandiwich Tuna and Eggs by Ritz Corner and delicious Hot Tea By Emi & Su Groups…

Perjalanan yang megambil masa lebih kurang 45 minit daripada Dublin 9 menyebabkan kami semua sudah lapar.. ditambah pula cuaca yang sejuk….. Sampai sahaja di lokasi yang dituju.. kami melihat sekeliling.. tiada kumpulan lain kecuali kami.. Maka mission mencari lokasi untuk menghamparkan tuala hotel sebagai tikar mengkuang bagi kami berkelah. Cuaca agak cantik cuma kesejukan yang melanda menyebabkan kami kurang menikmati kehijauan itu.

Picnic di Glendalough
Picnic di Glendalough

Gambar kami as One Big Happy Family in Dublin. Sepanjang 13 minggu berada di Ireland, mereka inilah yang menjadi abang, kakak, adik, kawan dan saudara yang selalu ada sebagai tempat mengadu.Kami mulakan dengan sesi sarapan. Selepas selesai… masing-masing memulakan penjelajahan masing-masing mengikut minat. Ada yang mulakan perjalanan hiking ke puncak bukit-  Ekhsan, ada yang memancing walaupun tiada hasil – en azman & partners(azan &shawn), ada yang bersiar-siar ambil angin (kak anie and family), ada yang jalan2 ambil gambar.. rasanya setiap setiap pokok nak di ambilnya.. ( kak ita,kak sue, kak emi,diniha,kak zue and me; cery)…

We are HERE!!!! Glendalough, Wicklow.
We are HERE!!!! Glendalough, Wicklow.
Favorite activity is jump2...
Favorite activity is jump2…
While walking around with the group of ladies who love taking pictures..
While walking around with the group of ladies who love taking pictures..
our fisherman en Azman
our fisherman en Azman
Ku merenung jauh ke hadapan.. moga mampu ku gapai kesemuanya
Ku merenung jauh ke hadapan.. moga mampu ku gapai kesemuanya

IMG_2087

Sisters: Kak Anie & Kak Ita
Sisters: Kak Anie & Kak Ita
Bergambar ngn model KIKO..
Bergambar ngn model KIKO..
gaya2 mcm nak memancing.
gaya2 mcm nak memancing.

IMG_2101 IMG_2102 IMG_2104 IMG_2106

 

Kami selesai menjelajah sebahagian sahaja.. andai diberi peluang ingin berkhemah di situ. Sangat menarik untuk di terokai kehebatan alam.

To be continue