Tag Archives: holiday; sabah; friendship ; malaysia;cuti ;alone; backpackers ;nature; group; independent; kundasang; sepupu; sekolah ;masak ;pisang ;pisang cheese; muzium

BLUEBERRY CHEESE TART

Semalam buat Kek Coklat Cheese Kukus sebab teringin sangat …. sambil mengisi masa lapang orang sakit katanya.. dah sorang kat umah ini laaa keje nya… masak dan makan… bulat laaa hehee… I love baking… kalau beli asyik complain itu x ckp… ini  x cukup… haaaaa buat sendiri…

BLUEBERRY CHEESE TART

BY CERILICIOUS CAKE HOUSE

BAHAN – BAHANNYA ACUAN TART:

 

170 gm marjerin atau butter

50gm gula aising

1 biji telur Gred C

290 gm tepung gandum

1 sudu kecil esen vanilla

acuan tart

TEKNIK PEMBUATAN ACUAN TART:

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  5. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  6. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
 KEMUDIAN …………
  1. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.
  2. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  3. Bakar pada suhu 170 C selama 20 – 25 minit atau sehingga masak.

****  Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

 KEMUDIAN …………

Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni.

Bahan – bahan untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai yang menjual bahan untuk buat kuih dan kek.

Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.

Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.

Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita.

Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan pula bahan untuk membuat cheese dia pula.

 PhotoGrid_1424759434866[1]

 BAHAN – BAHAN MEMBUAT ADUNAN CHEESE

 

250gm cream cheese

50gm gula kastor / gula halus

1 biji telur Saiz B

½ sudu teh esen vanilla / esen

TEKNIK MEMBUAT ADUNAN CHEESE
  1. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

 

KEMUDIAN …..
  1. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  2.  Masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi.
  3. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
untuk deco di atas…..
  1. Kemudian boleh  mulakan proses untuk melorek atas cheese tat tadi.(deco – deco)
  2.  Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yang kita suka.
  3. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna.
  4. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut.
  5. Jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.
  6. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  7. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
  8. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.

20150225_173243[1]

KEMUDIAN….
  1. Bakar selama 5 minit pada suhu 170 C.
  2. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak.
  3. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

TIPS:

  1. Bakar api atas bawah tapi letak dekat rak bawah.
  2. Untuk resepi ni, 1 adunan shell dapat buat dalam 40 biji bagi saiz sedang , bilangan shell bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell. KALAU guna yang kecil boleh dapat dalam 70 biji.
  3. Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 – 80 shell. – saiz kecil.
  4. Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama…

PhotoGrid_1424859206167[1]

SELAMAT MENCUBA.

BUSY TO EASY – CERILICIOUS CAKE HOUSE

Boleh merujuk kepada video serba ada yang saya buat untuk keterangan lanjut.

 

 

Penang 3D Museum

Here we go before check – in…. since still have time…. this is the 1st time Cik visit any 3D museum….and it remind me last 2 week cases in JB… hehe.. biarlah rahsia.. apa yg terjadi…

When arrive… we can take pic around… and it looks real…

image

image

image

image

Cik Cery

Precious memories during Europe Trip

Dikala kesibukan bekerja… dengan kelas yang penuh…. kursus sana sini, silih berganti…. kepenatan…. cik tiba2 teringat perjalanan Backpackers bersama kawan2 semasa berkursus di Ireland. Suatu pengalaman yang sangat berharga sebab cik merasa tidur di lantai seperti gelandangan rasanya… seramai 9 orang… kami relax jerk tido kat airport. Bila dikenang semula… tersenyum sendiri… Perjalanan bermula seawal pagi dari Dublin ke Barcelona… macam mimpi jerk.. nak pegi sana…. hey… bgn2…. kita nk g bercuti…… semangat betol… hehe….

Thumb up for Abe Ritz untuk perancangan trip ini... dengan Kak Amy....
Thumb up for Abe Ritz untuk perancangan trip ini… dengan Kak Amy….

Sambil2 tunggu kawan kat lobby Regency Hotel Dublin, dah menjadi kebiasaan buat Cik untuk berSelfie…. hobby la katakan…. posing sket…. senyum… snap…

Hobby berselfie memang sentiasa ada... hehe... selfie dulu....
Hobby berselfie memang sentiasa ada… hehe… selfie dulu….

as usual, kami hanya menggunakan public transport sepanjang di Ireland. tunggu bas kuning laaaa…

Bersama Ritz Travel ke Euro Tour
Bersama Ritz Travel ke Euro Tour

Kebiasaan dari Dublin 9 nak ke Aiport Dublin ambil masa dalam 30 min sahaja dgn tambang dalam 2.4 euro… dengan cuaca yg dah agak sejuk… bercuti ala2 backpackers menyebabkan rasa sejuk… kebetulan hujan… redha jerk aaaaa….. dah sampai airport… yeah2…… bercuti… seminggu jerk… jalan nk round2 dekat 5 lokasi… wow… besar cita2 kan… so check in pertama… mesti ambil gambar kan… hehe…..

Group Photo sebelum bermula perantauan....
Group Photo sebelum bermula perantauan….

Disebabkan kali pertama pikul beg, agak besar laaa… excited pun ada sbb selama kt Malaysia asyik usung beg tarik…. ke sana ke sini… mcm2 brg nak bawak.. so bila dh mcm ni… pandai jugak mengemas kan…

Ready to go..... see being a backpackers with my new bag
Ready to go….. see being a backpackers with my new bag

berkumpul di dalam airport dengan mereka…. mendengar taklimat ketua rombongan Abe Ritz…..diberikan segala keperluan… taklimat about our doc, procedure, bag size… blaa…blaaa..blaaa…

hye u.... sini2... senyum sikit.....
hye u…. sini2… senyum sikit…..
Check2 pasport ada.... slip penerbangan ada.....
Check2 pasport ada…. slip penerbangan ada…..
Kami bersedia untuk terbang.... check in kejap...
Kami bersedia untuk terbang…. check in kejap…

Masing2 dah semangat…. baru kat airport dah berkeping2 gambarkan… hehe…. selamat jerk dari kastam… posing lagi…. aktiviti wajib kami…. kiki….

Posing dulu selepas selesai check from kastam.... legaaaaaa
Posing dulu selepas selesai check from kastam…. legaaaaaa

Perjalanan trip ni… sgt beruntung kenal Abe Ritz…. banyak membantu dalam pelaksanaan percutian kami….. beliau pun kalau bab bergaya no satu… banyak posingnya….

Nampak x gaya Ketua Rombongan kami.... menunggu anak2 buah...
Nampak x gaya Ketua Rombongan kami…. menunggu anak2 buah…

Masuk2 jerk…. nampak pharmacy Booth… dah cm tempat wajib lawat or pegi… hehe… suka beli brg2 kat sini…. semua ada… siap duit jerk laa.. huaaaa…..

This is my fav phrmacy tau.... siap buat member card... best sgt...
This is my fav phrmacy tau…. siap buat member card… best sgt…

Penerbangan yang bakal di naiki sebentar lagi…. huhu…. semua flight naik Ryan Air… sebab penerbangan ni yang paling murah… and sesuai dengan budget kami… pada pendapat cik… OK!!!!! sebab selesa jerk.. cuma dia org ni strict la…. utk saiz beg.. lepas tu berat beg… kene jaga… suma layan diri….

Bakal ku terbang sebentar lagi...
Bakal ku terbang sebentar lagi…
Kebanyakan penerbangan tambang murah di monopoli oleh Ryan Air ala2 Air Asia jerk....
Kebanyakan penerbangan tambang murah di monopoli oleh Ryan Air ala2 Air Asia jerk….

Ready…. beratur2…. nak naik ni…. mcm naik bas… kat luar tu dah lew hujan…. hehe…. 20131102_152029 Semasa dalam flight…. memang jelas mereka berjimat… tiada ruangan letak barang… lepas tu… panduan keselamatan terus lekat kt kerusi… x kn hilang laaa.a…..

Tengok2... keselamatan kene jaga... tau... tau...
Tengok2… keselamatan kene jaga… tau… tau…

SELAMAT JALAN….. tinggalkan kg Halaman sebentar…. konon2 mcm org Dublin laa… hehe….. kelihatan kehijauan di sekitar Dublin…

Selamat tinggal kg halamanku... Dublin... ehhehe... nak pi bercuti kejap...
Selamat tinggal kg halamanku… Dublin… ehhehe… nak pi bercuti kejap…

To be continue……

Take Off Day to Sabah

Sometime we need rest… when everything is seem so messy in head.. lot of things happen… take a long break and go for a holiday. …

This is my 1st trip to Borneo part and also as backpacker traveling alone. Feeling excited to explore a part of Sabah for this run away.

My trip starting on thusrday 6 Feb 2014 when i traveling to airport at 2.30am in order to catch my morning flight at 6.25am at LCCT.

Thank a zillion to Afidah by giving me shelter for a night and my brother for sending me to airport.

image

Makan malam dirumah fida.. and semua ni masakan mak yong… rajin skang sejak dia dh tukar profession… tahniah…

image

Ok meh kita selfie dlu… lepas dah dinner.. sambil tunggu atah… @atirah… dapat juga peluang utk jumpa
ex-hsemate masa kat Lendu dlu… banyak yg dh berubah…

image

Bersama atah… masa berubah… tapi persahabatan kita tetap sama… semoga terus berkekalan…

Perjalanan yang biasa2… walaupun tibe2 lupa letak tiket kat mana…. jalan2 sorg2… best2x… hehe…

2014-02-09 13.43.08 2014-02-09 12.19.52 2014-02-09 11.01.06 2014-02-09 09.42.18 2014-02-09 09.16.16 2014-02-09 08.55.37

Indah Ciptaan Allah.....
Indah Ciptaan Allah…..

2014-02-09 09.02.18

Ku merenung kamu... jauh di sana... di mana....???
Ku merenung kamu… jauh di sana… di mana….???

2014-02-09 09.15.27 2014-02-09 08.55.15 2014-02-09 08.54.04 2014-02-09 08.47.21 2014-02-08 15.50.10 2014-02-08 15.09.21 2014-02-08 15.05.52

My Lovely Cousin... ustazah...
My Lovely Cousin… ustazah…

2014-02-08 14.13.51 2014-02-07 18.18.34 2014-02-07 17.19.03

Awesome pisang Cheese... nyum4x...
Butter Prawn… nyum2x…. sedap…

2014-02-07 16.31.08 2014-02-07 16.31.48 2014-02-07 16.34.55 2014-02-07 17.10.35 2014-02-06 14.55.40 2014-02-06 14.55.09