Tag Archives: hobby

KEK COKLAT MOIST SUPERB SEDAP

Tiba2 rasa mengidam nak makan kek coklat pula, macam nak diet laa kalau asyik makan begini. Sambil2 buat kerja fikiran melayang – layang nak buat kek coklat petang ni. Baking itu mudah, terserah pada kita nak buat macam mana. Kadang beli asyik komlen jek itu kurang lah… apa la.. JOM BUAT SENDIRI ….

Berikut adalah resepi mudah nak buat kek… in shaa Allah jadi andai ikot step by step …Selamat mencuba…

KEK COKLAT KUKUS

Bahan A
220 gm tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
50 gm serbuk koko
180 gm gula perang ~ manis yg ngam2, tak perlu kurangkan gula

Bahan B
2 biji telur ~ k.nor guna gred A
1 s/k esen vanila

Bahan C
200 ml susu cair atau susu segar
200 ml minyak mazola atau minyak sayuran biasa
200 mi air panas

Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata (ayak dulu kesemua bahan kecuali gula perang).
2. Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
4. Panaskan kukusan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam dgn api sederhana. Lapkan tudung kukusan sebelum tutup semula.
6. Bila telah masak buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
7. Hiaskan dengan cream coklat.

* Bila guna bekas plastik kecik kukus kek selama 30 – 35 min atau sehingga masak dgn api sederhana supaya tidak naik membumbung atau supaya kek tu tak merekah.

** tutup bekas plastik dgn penutup bekas supaya air tidak menitik masuk ke dalam kek.

*** bila kek dah masak, bolehlah diteruskan dgn membuat ganache.

CHOCOLATE GANACHE

Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
~ ~ ~

1/4 cawan air panas
Cara:
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 – 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist ūüôā
resepi topping lain:

pelbagai kaedah nk buat topping coklat….
pilih laaa…yg mana mau…

TOPPING~ Mai 1
1/2 cwn susu pekat
2 sdb serbuk koko
2 sdb mentega
-masukkan susu + serbuk koko dlm periuk(api kecil)
-kacau hngga pekat
-masukkan mentega -tutup api
-dah sejuk sikit tuangkan atas kek yg dah disejukkan juga

TOPPING~Mai 2
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn serbuk koko
1/4 cwn susu cair
2 sdb butter/majerin/mnyak masak
-masukkan dlm periuk
-masakkan atas api kecil hngga berkilat & pekat

TOPPING ~Mai 3
1/2 bar coklat masakan
2 sdb susu pekat
1 sudu mentega/majerin
1/3 cwn susu segar
-masakkan atas api guna kaedah DOUBLE BOILED
-klu nak pekat jgn buh susu segar
-dah sejuk baru di tuangkan pd kek yg dah sejuk

TOPPING ~Mai 4
1 bar coklat masakan
4 sudu susu pekat
5 sudu air panas
1 sudu majerin/butter
-masakkan atas api guna kaedah DOUBLE BOILED
-dah cair semua
-baru masukkan majerin/butter
-dah sejuk baru siramkan pd kek yg dah sejuk

TOPPING ~Mai 5
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn susu pekat
2 sdb majerin/butter
-kacau atas api serbuk koko & susu pekat
-masukkan majerin/butter
-kacau hngga likat n pekat

TOPPING ~Mai 6
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn serbuk koko
2 sdb butter
– masakkan semua atas api kecil
– klu ter pekat boleh tambah sedikit
susu cair/segar
– kacau hngga likat n berkilat

TOPPING ~Mai 7
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn susu pekat manis
2 sdb mnyak masak
-masakkan semua atas api slow
-kacau hngga likat berkilat
-masukkan 1 sdt esin vanila
-biarkan sejuk dulu,baru siram atas kek

TOPPING ~Mai 8
200 gm coklat masakan
1/4 cwn susu cair
-masakkan atas api guna kaedah DOUBLE BOILED
-kacau hgga pekat n berkilat..

sekadar berkongsi idea…

Dah siap kek, jom kita makan… kalau sedap bagi2 pada orang sebelah sama2 makan.

Advertisements

BLUEBERRY CHEESE TART

Semalam buat Kek Coklat Cheese Kukus¬†sebab teringin sangat …. sambil mengisi masa lapang orang sakit katanya.. dah sorang kat umah ini laaa keje nya… masak dan makan… bulat laaa hehee… I love baking… kalau beli asyik complain itu x ckp… ini¬† x cukup… haaaaa buat sendiri…

BLUEBERRY CHEESE TART

BY CERILICIOUS CAKE HOUSE

BAHAN – BAHANNYA ACUAN TART:

 

170 gm marjerin atau butter

50gm gula aising

1 biji telur Gred C

290 gm tepung gandum

1 sudu kecil esen vanilla

acuan tart

TEKNIK PEMBUATAN ACUAN TART:

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  5. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  6. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
¬†KEMUDIAN …………
  1. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.
  2. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  3. Bakar pada suhu 170 C selama 20 – 25 minit atau sehingga masak.

****  Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

¬†KEMUDIAN …………

Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni.

Bahan – bahan untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai yang menjual bahan untuk buat kuih dan kek.

Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.

Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.

Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita.

Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan pula bahan untuk membuat cheese dia pula.

 PhotoGrid_1424759434866[1]

 BAHAN РBAHAN MEMBUAT ADUNAN CHEESE

 

250gm cream cheese

50gm gula kastor / gula halus

1 biji telur Saiz B

¬Ĺ sudu teh esen vanilla / esen

TEKNIK MEMBUAT ADUNAN CHEESE
  1. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

 

KEMUDIAN …..
  1. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  2.  Masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi.
  3. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
untuk deco di atas…..
  1. Kemudian boleh  mulakan proses untuk melorek atas cheese tat tadi.(deco Рdeco)
  2.  Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yang kita suka.
  3. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna.
  4. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut.
  5. Jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.
  6. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  7. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
  8. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.

20150225_173243[1]

KEMUDIAN….
  1. Bakar selama 5 minit pada suhu 170 C.
  2. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak.
  3. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

TIPS:

  1. Bakar api atas bawah tapi letak dekat rak bawah.
  2. Untuk resepi ni, 1 adunan shell dapat buat dalam 40 biji bagi saiz sedang , bilangan shell bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell. KALAU guna yang kecil boleh dapat dalam 70 biji.
  3. Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 – 80 shell. – saiz kecil.
  4. Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama…

PhotoGrid_1424859206167[1]

SELAMAT MENCUBA.

BUSY TO EASY – CERILICIOUS CAKE HOUSE

Boleh merujuk kepada video serba ada yang saya buat untuk keterangan lanjut.