Tag Archives: family

Khas untuk mak..

Kesibukan dengan urusan kerja yang datang bertalu – talu menyebabkan lama x update cerita… resepi apa pun kat sini. Maklumlah sejak sihat sikit ni, kembali lasak dengan kerja ofis yang kadang – kadang rasa x mampu nak buat. Kadang dengan bengkel bersama pegawai, lepas tu dengan program bersama pelajar pula, masuk pula program bersama alumni dan semua ni cik memang suka. Maklumlah program keusahawanan yang mana menjadi nadi hidup mahu melahirkan dan membantu seberapa banyak usahawan dan melihat mereka berjaya. Kata orang usaha untuk memupuk dan membentuk anak bangsa menjadi usahawan ni bukan kerja sehari sahaja.

Sekarang ni mak dah duduk dengan cik, maka hari2 sibuk dengan urusan mak. Perlu memastikan beliau ambil ubat mengikot masa dan sukatan, kemudian kene kawal pemakanan dan minuman nya juga (kadang bergaduh juga sbb dia nak juga minum or rasa yang manis2) dan memastikan pergi rawatan dialisis 3x seminggu. Bagi memudahkan urusan, cik minta adik naik teksi jek sebab x sempat nak rushing2 balik since mak dialisis pukul 4 petang kan. Alhamdulillah dan 2 bulan mak duduk sini, walaupun kadang kepenatan, namu rasa tenang sikit hati ni sbb mak depan mata. Seronok bila pegi kerja, dapat salam mak and  cium pipi mak macam masa dulu2 nak g sekolah. Syukur, kerana Allah pilih diri ini untuk menjaga mak di hari tuanya.

Hargai jasa ibu1902903_623197021106853_496652351_n

So aktiviti awal Ogos ni adalah pergi open house dan main masak – masak kat umah. Since mak nak sangat ikut pergi open house, cik bawak jek pegi umah kawan kat Seri Kembangan tu. Amboi!!! selera dia bukan main sebab mak kawan tu hebat memasak, ada kateringnya sendiri tapi cik lupa pula nama nya.. memang terbaik lah masakan beliau. Cik sendiri makan ulang 2 kali especially mee kari and laksa penang tu… awesome.

20150801_175805[1]

20150801_180330[1]

Selesai makan2, kita amik gambo sket sebelum balik, TERIMA KASIH tuan rumah, semoga dimurahkan rezeki in shaa Allah. Alhamdulillah rezeki makan sedap2 and mak pun happy dapat bersosial hehe… layankan jek…

Otw balik, borak dalam kereta cakap pasal nak masak esok (Ahad), mak pun apa lagi tanpa segan silu dia bagi menu yang dia nak itu dan ini. Pagi2 cik bangun siapkan sarapan untuk mak, masak jemput2 dan pancake jek lepas tu siap2 nak g beli ikan, sotong udang dan sayur yang dipesan tu. Balik terus lah bersilat bagai kat dapur sebab mak kata dia dah lapar, haissh la mak.. kalau bab makan dia lah no satu. So menu kami, kangkung goreng, sotong masak sambal, ikan bawal stim, paprik ayam dan udang lemon butter. Selera nya makan ala2 makan kat kedai seafood tau…cik paling suka udang goreng butter lemon tu sebab udang besar2… puas hati makan… heheh…

PhotoGrid_1438522472048[1]

Lepas makan2 cik sambung mengemas bilik pulak… semakin banyak brg dalam bilik kecil ku. Mak macam biasa lepas makan dia lepak.. guling2 penat katanya… hehe…  seronok dapat makan2 kat umah kalau lah arwah abah ada mesti seronok.

Sekian untuk awal ogos ni… sampai bertemu lagi…. hargai masa yang ada untuk bahagiakan bonda @ ayahanda masing – masing

Advertisements

Majlis Aqiqah Anaqi

23 hb 2014 bertempat di rumah nenek Anaqi kt Meru… cik sampai agak lwt dgn H2 ++ kami sesat cari jalan bagai.. hehe.. apa pun berjaya sampai around 4 pm mcm tu…

image

Anaqi pun dh sleepy kot masa tu.. sempat shot pic ngn dia..

image

Seè.. he want t0 sleep laaa aunty ni lewat sgt… so cute laaa… tomei nyeee suka dia… hehe…

Also snap pic hana ngn anaqi…

image

Dah ada ciro2 ibu tu hana… cepat… heeee

After all makanan super sedap dgn satay… soto.. nasi impit.. n manisan.. x der pic sbb dh lapo sgt…

As usual.. when friends meet up… pic laa kami ni mmg suka… bergambo sakan laa…

image

Cepat masa berlalu.. ketika kenal dlu semua nakal2 macam kanak2 riang… dr bujang.. menjadi isteri org.. kini dah jadi emak org… semoga persahabatan kita kekal hendaknya.. Ya Allah… kekalkan persahabatan kami dunia akhirat.. sayang kamu semua..

Outing time… short trip… to PD – Akar Beach Resort

Morning…. since menikmati cuti 1 May… cik berpuasa kononnya.. so decide utk pegi Melaka… berbuka kat luar… hee….

Aktiviti cuti adalah… menonton wayang… dan makan…  lama x keluar layan diri sendiri… jalan2.. cuci mata…

image

Decide nak tgk citer ni… sbb minat pelakon nya.. Nicolas Cage.. dah tua pun pakcik ni… apa pun ok laaa full of action…

Sekitar jalan2 survey nak berbuka apa… sempat jugak cik tgk2.. banyak sales ni…senpena Hari Ibu dan Hari Guru…. mesti meriahkan… cleb8…

image

Dah puas jalan2… decide makan kat Nando’s…. konon2 diet laaa tp macam dah lari dari menu yg sepatutnya.. hantam sajalah… hehe… sedap…. dah kenyang… cik makan gelato plak… delicous…

image

Kata orang… menikmati masa yang ada… time ni macam rasa nak ditelan tau…hehe… kalau sesiapa yg kenal cik… u should know… i mmg suka makan2 ni… sebab tu bolat…

2 May 2014 – trip to PD…

Yeaaaahaaaaaa ….. ikotkan hati rasa nak berenang2 jerk…. hee sbar2… drive to muar.. settlekn urusan ngn adik dlu.. pastu… g rumah kak ina.. as she already plan laaa cik ikot jekr… hehe..  layan…. tempat di tuju ada Akar Beach Resort, Port  Dickson…

image

Yeah…. dah sampai… sementara tunggu kak ina check in… jom kita selfie.. hobi bersama bebudak…

image

 

Give it a pose kids…. smile…. muncung sket… sambil2 tunggu Super Mom…. Kak Ina check in kn bilik… me… bergedik2 kejap dengan bebudak… hehe…. Rizqi ni dah macam diva camera… pandai jerk posing…

image

Hi aunty Cery…. cepat2…. taddaaaaaa mana mama ni…. haiiiiyaaaa…. sampai bergolek2 dah bebudak ni… tunggu mama dtg bawak kunci bilik….

image

Sekitar menunggu…. cik bergambar dengan budak cute…comel.. lagi bijaksana ni.. names… rizky and jannah… such a great day with this kiddos… love u syg… muah2… hehe… dah puas bergambar dalam kereta…

Jom!!!!! Check it out… our room for today.. 309 is the number… cak3…

For me.. bilik luas laa.. dengan view menghala ke pantai.. cuma sedikit terlindung dengan pokok2…. kemudian… boleh tengok kolan renang.. skodeng2 laaa hehe….. bunyi2 nakal sket…. grrrrr

image

From inside… we can see ada TV lcd… puas laaa menonton dengan ada siaran Movie kan… kemudian.. beranda diluar.. untuk kami skodeng org kat kolam renang… hehe… best…

image

Dengan katil double single… so we share laaa dgn kids… by the way selesa jerk…. 🙂

image

Ini view dari bawah….. kolam renang yang ada bahagian dewasa dan kanak2 …. selesa… I dgn kak ina lepak2 sambil berjemur… bebudak mandi… ikot hati nak jugak join skali… tapi segan laa.. hehe.. maybe next time…

image

Sesi petang… lepas budak2 selesai mandi kolam… inilah lokasi seterusnya.. shower…. sebab aunty dah lapar…. nak pegi dinner…. yeah!!!! makan….makan…..

image

So… ini bilik superior katanya… sekitar suasana dalam bilik…. pemandangan dari bilik… kolam renang tu sgt2 melambai2…. hehehe… geram tgk air…

image

Dah siap letak beg… masa utk cik posing2 pulak… as usual… i love taking pic… nak jadi model.. x ckp kurus… heheheh….

image

Mari2 kita ambil angin petang… teman budak2 mandi kolam… seronok jadi budak2 ni… kalau cik nak mandi.. kene amik private pool… sbb cik malu… heheh…. maybe for next holiday…

 

Cik tunggu masa utk matahari terbenam… menikmati dan mensyukuri ciptaan Allah yang begitu sempurna aturannya… indah… tiada ungkapan mampu terluah… sempurna…. tenang….

image

So next…. dinner time.. kan dah kata cuti means cuti.. diet pun anto g bercuti.. hehe… makan kasi puas… hehe… hancussssss….. dh craving sgt nk drink hazelnut hot choc…. delicious… rindu Dublin… huaaaa

Sebelum keluar dinner… sempat lagi posing2 kat lobby hotel… sentiasa bergambo… hobby katanya… hehe…

Since dah berjalan n cik dah menCUTIkan diet… maka… I have to grab MY HAZELNUT HOT CHOC….. lokasi kami…. Starbucks Waterfront …. seronok juga waterfront ni… lokasi yang cantik… menarik… ada Kenny Rogers, Mc’ Donald, Karaoke ,  CoolBlog, Kedai Kek King’s and lain2 la…. banyak….

Cik suka lepak situ.. kalau malam2 berangin2.. nice place to hang out for bebudak yang tgh UP… hehe.. or akak2 or family… semua la…

3 May 2014 – start with morning walk…

image

Ni kasi tunjuk bakat yg x berbakat pun….. aktiviti pagi lepas solat subuh… kami jalan2 kat pantai.. lupa nk cari apa nama pantai tu… by the way.. cantik… and best utk mandi2….

menconteng di pasir… aktiviti biasa kalau kat pantai kan… seronok… dengan rizki n jannah pun join skali… hehe.. budak2 ni… Nampak kecil.. tapi matang dan memahami… seronok kawan ngn dia orang…

 

To be continue…

Cik Cery

Bahagia dengan cara ku

Hari ini cik terasa nak kongsi pendapat yg tiada seberapa ni.. sebenarnya.. kita selaku manusia kene belajar menikmati bahagia… bahagia yg kecil.. mahu pun yg besar…

Hari ini cik nak bawa uolsss pada satu situasi… bahagiakah anda sekiranya telah berkahwin.. kemudian.. mendapat cahaya mata….. bahagiakah.. ada yang menjawab.. yaaaa.. saya benar2 bahagia.. saya teruja menanti kelahiran baby ini… dalam anda menikmati bahagia begitu… ada pula segolongan.. yang tidak mahu baby itu hadir… dengan nada.. i belum bersedia.. i masih nak honeymoon.. i rasa ini belum masanya.. maka.. dimana letaknya bahagia… bersyukur akan membawa kita ke jalan bahagia….

Pernah satu ketika… sesorg.. berkata kepada cik… i jeles dengan u.. dapat pergi ke europe… jalan2.. i tgk gambar2 u.. rasa macam nak pegi jekr… tgk u happy jerk.. best laa jadi u…. itu kata mereka.. pada cik semasa cik berada di Ireland untuk Entreprenuership Course di Dublin Citu University 15 sept – 16 dis 2013…

Wahai sahabat… benar.. diri cik nampak bahagia.. cik bersyukur dengan pemberian Allah kepada cik untuk melihat dunia.. sesungguhnya itu salah satu impian cik… dapat juga belajar ke overseas… walaupun seketika.. kembali kepada definisi bahagia.. kenapa mencemburui diri ini.. yg kerdil… sedangkan diri beliau… cik lihat sgt bahagia…

Mengapa.. cik impikan berumah tangga… cik merancang.. dan Allah katanya belum masa utk cik.. maka redha akan sebuah perpisahan… sedangkan sahabat tadi.. menikmati hari2 bahagia.. bersama suami.. dan 2 org anak yg comel… cik cemburu melihat dia.. dan cik kata kan pada hati.. sabarlah.. akan Allah berikan pada kamu bila sampai masa yg sesuai…

To be continue..

image

Merenung… ditenung… termenung…

Jelajah Melaka Bandaraya Bersejarah

Cuti sekolah datang lagi… dah menjadi kebiasaan untuk cik spend masa bersama kanak2 riang.. @anak sedara cik yg meriah tu.. mereka juga kesayangan cik…..

Start dengan makan malam… lapar… lapar… umi dia org dah kepenatan.. so cik colek budak2 ni utk teman cik makan malam… hidangan kami.. mee bandung.. hot!!!!!

image

Super pedas… super rasa udang… pada cik sedap laa.. and sebab cik bukan penggemar makanan spicy ni.. rasa tahap mencili mulut pu  ada.. !!!!! Adoi.. mmg bengkak bibir…  kene sound ngn anak sedara.. mana der pedas cik nor…

Ini budak.. hantu pedas.. hehe…

Tengok.. budak super cute… dah pandai bergaya… bila suruh pose.. mcm2 dia kasi.. lagi…lagi.. lagi..  bukan main dia.. hehe… dah kenyang.. cik lepak jekr rumah kak muli kat sialang tu.. tido situ.. pagi2.. cik balik umah.. hehe..

Dalam kol 10… montel call.. ckp cik nor.. kata nak g jalan2.. jadi x… terpisat2 cik gosok mata.. alamak.. lupa.. dia org dh siap tunggu… hee… itu laa kata org jangan janji ngn budak2.. nanti dia org tuntut… so.. melangsaikan hutang janji.. cik pun bersiap laa…

Perancangan kami… g melaka… jom gerak… yeah..  ikot jalan lama.. sebab nama pun jalan2 kan.. pelan2 drive… nothing to be rush.. layan… apa pun.. dh jadi hobby… berselfie.. ni ngn budak2.. dalam kereta.. pun jadi.. hehe .

Sampai si adik… @ cimbi the cutest budak bam.. ni.. tertido.. sian dia.. comel.. maintain..

Dah sampai… kejut2 adik x mau bg… cik pun dengan ringan tulang dukung laa dia.. macam ni.. bila laa nak dpt calonkan.. asal jalan pakej.. 4 org budak.. org tgk pun takot nak dekat…  kalau ada yg nak ajak keluar.. cik mmg ckp kawan ngn saya yg single ni berpakej.. hehe… saja…

1st aktiviti bersama kiddos.. yg cute miut ni… tgk wayang… adik umor 4 thn pun dh tau apa tu tgk wayang tau.. untung budak2 sekarang… cik dulu umor 18 br tau apa tu wayang… advance kan..

As usual.. gunakan online sistem.. cepat.. x yh beratur.. layankn tengok cerita Zombi Kilang Biskut… rating.. 3 bintang laaa…. budak2 layan.. gelak.. tp bukan utk cik… hehe…

Menonton pun datang berpakej dengan popcorn + air + jajan.. shopping food laaa.. siap kami seludup roti.. sbb bebudak lapar… haaa…

Ini budak… ada angin.. popcorn besar.. dia punya sorg tau….!!!!! Org lain x boleh amik… adik  ohh adik… layankn… belum lagi dlm wyg kejap2 dia panggil.. cik nor… kenapa org tu mcm tu.. cik nor.. tu apa hantu eik.. cik nor.. adik sejuk… dengan pertanyaan yg satu panggunh boleh dengar suara adik.. glamor cik nor adik ni.. hehe.. me… laya  dengan sabar..  dan penuh kasih syg.. sampai dh geram.. cik ckp.. adik… cik nor gigit adik nak.. dia gelak.. besar.. adoi.. love u adik… cerdik budak2 sekarang…

Selesai menonton… kami jalan2 kat rooftop aeon bandaraya… lepak2… photo2… seronok budak2…

Ini posing berkumpulan… belom dia menari2 lagi… meriah.. itulah kebahagiaan cik.. bersyukur ada mereka.. sentiasa buat cik tersenyum… tiba2 teringat kt nabil.. sebab masa kaki bengkak.. dia asyik tanya… cik nor kaki dh ok… cik nor dah sihat… jujur kanak2 ni.. kalau dia ambil berat.. terima kasih…. cam nak nagis laaa..

Ini koleksi posing2 kami… banyak lagi… hee..

Dah puas tu.. adik dh berpeluh.. cik nor.. jom masuk.. adik panasss.. as usual.. follow boss kecil ni..

Next selepas lepak2.. sambung jalan2 kt dalam… and kakak mok.. @ biha.. ajak g karok.. jom2.. layan kan….. mula2 adik monyok jekr.. ye laaa mana nk paham lagu.. jiwang karat yg kakak nye nyanyi.. cik pun.. cari laa lagu bebudak… jumpa laa lagu ikan kekek…. pastu lagu aspalela.. menari sakan bebudak.. konsert siap..

Blind Dating

Movie about a blind guy want a normal date with a girl. Having a supportive brother that trying to help him out. True love will come in any consequences.

James Keach’s romantic comedy Blind Dating concerns a 22-year old blind man named Danny (Chris Pine). Though Danny refuses to let his visual deficiency keep him from enjoying every aspect of life, he does shy away from women. When his brother Larry (Eddie Kaye Thomas) discovers Danny is a virgin, he makes every effort to lift that burden from him. Although a series of dates goes very wrong in a number of ways, Danny eventually meets a nurse (Anjali Jay), who agrees to go out with him, although her Indian family may prove a greater hindrance to their happiness than his medical condition. ~ Perry Seibert, Rovi

PG-13, 1 hr. 35 min.

DramaComedy

Directed By: James Keach

Written By: Christopher Theo

In Theaters: May 11, 2007 Wide

On DVD: Feb 5, 2008

US Box Office:$61.9k

Samuel Goldwyn Films – Official Site

Picnic Time!!!!!

13 Oktober 2013, Ahad. Sekumpulan rakyat Malaysia ditemui telah berpicnic di tepi tasik sekitar Wicklow, Ireland. Perkara ini telah menggemparkan kawasan setempat kerana mereka dengan rakusnya duduk berkelah dalam sejuk di pagi hari…

Begitulah semangannya kami seramai 16 orang telah menempah van untuk memastikan perancangan kami berjalan lancar. Seawal jam 8 pagi kami telah berkumpul di lobi Regency Airport Hotel, Dublin. Setelah cukup semua orang kami bertolak ke Wicklow salah sebuah County di Ireland. Tujuan perjalanan hari ini mahu menjelajah Glendalough dan Bray. 

Bagi mereka yang gemarkan nature, sangat sesuai datang ke Glendalough kerana banyak aktiviti yang boleh dilakukan antaranya hiking, memancing, berkhemah dan berpicnic sambil menikmati kehijauan alam. Bagi yang suka hiking sememangnya boleh jadikan aktiviti mingguan seperti kita naik Bukit Broga kat Semenyih, Selangor.

Persiapan awal, kami telah sepakat untuk kumpulkan RM 5 untuk hidangan yang bakal disediakan oleh Cafe 4D’s. Kata sepakat pada hari Ahad akan menyediakan hidangan Bihun Goreng Singapore by Mama Ita, Muffin Pisang Cerilicious , Sandiwich Tuna and Eggs by Ritz Corner and delicious Hot Tea By Emi & Su Groups…

Perjalanan yang megambil masa lebih kurang 45 minit daripada Dublin 9 menyebabkan kami semua sudah lapar.. ditambah pula cuaca yang sejuk….. Sampai sahaja di lokasi yang dituju.. kami melihat sekeliling.. tiada kumpulan lain kecuali kami.. Maka mission mencari lokasi untuk menghamparkan tuala hotel sebagai tikar mengkuang bagi kami berkelah. Cuaca agak cantik cuma kesejukan yang melanda menyebabkan kami kurang menikmati kehijauan itu.

Picnic di Glendalough
Picnic di Glendalough

Gambar kami as One Big Happy Family in Dublin. Sepanjang 13 minggu berada di Ireland, mereka inilah yang menjadi abang, kakak, adik, kawan dan saudara yang selalu ada sebagai tempat mengadu.Kami mulakan dengan sesi sarapan. Selepas selesai… masing-masing memulakan penjelajahan masing-masing mengikut minat. Ada yang mulakan perjalanan hiking ke puncak bukit-  Ekhsan, ada yang memancing walaupun tiada hasil – en azman & partners(azan &shawn), ada yang bersiar-siar ambil angin (kak anie and family), ada yang jalan2 ambil gambar.. rasanya setiap setiap pokok nak di ambilnya.. ( kak ita,kak sue, kak emi,diniha,kak zue and me; cery)…

We are HERE!!!! Glendalough, Wicklow.
We are HERE!!!! Glendalough, Wicklow.
Favorite activity is jump2...
Favorite activity is jump2…
While walking around with the group of ladies who love taking pictures..
While walking around with the group of ladies who love taking pictures..
our fisherman en Azman
our fisherman en Azman
Ku merenung jauh ke hadapan.. moga mampu ku gapai kesemuanya
Ku merenung jauh ke hadapan.. moga mampu ku gapai kesemuanya

IMG_2087

Sisters: Kak Anie & Kak Ita
Sisters: Kak Anie & Kak Ita
Bergambar ngn model KIKO..
Bergambar ngn model KIKO..
gaya2 mcm nak memancing.
gaya2 mcm nak memancing.

IMG_2101 IMG_2102 IMG_2104 IMG_2106

 

Kami selesai menjelajah sebahagian sahaja.. andai diberi peluang ingin berkhemah di situ. Sangat menarik untuk di terokai kehebatan alam.

To be continue