Category Archives: MOTIVASI DIRI

Inspired Others : Make your enemies as a friend- UNBROKEN MOVIE

Ahad lalu, luangkan masa bersama sahabat untuk lunch treat dan movie time. Lama rasanya x spent masa bersama – sama. Having a great day with good movie dan lunch.

BacK to the movie UNBROKEN sangat bagus sebab memaparkan cerita yang memberi motivasi dan meningkatkan semangat. Part paling digemari adalah semasa mereka hanyut sehingga 45 hari ditengah lautan. Pelbagai usaha dilakukan untuk mengekalkan diri sihat, bertenaga dan kekal hidup. Saat itu antara mereka terdapat seorang yang mementingkan diri dengan menghabiskan simpanan makanan mereka namun mereka tetap memaafkan kesalahan beliau bukan di marah dan dipulaukan.

Penceritaan daripada kisah sebenar memberikan kita ruang untuk berfikir tentang kehidupan. Setiap perkara yang berlaku punya hikmah dan impian kita boleh dicapai tidak kira jangka masanya.

Kesakitan yang tiada terduga…. Slip disc mengundang derita

Hampir 2 bulan berlalu, namun kejadian Dis 2014 amat menyeramkan dan menjadi mimpi ngeri. Kejadian bermula apabila hilang upaya berdiri sementara dikala kesakitan melanda. 29 hb terduduk di office tanpa upaya dan dengan bantuan rakan yang ikhlas membantu. Terima kasih semua.

Saat terduduk dan tidak mampu untuk berdiri ketika itu gugur air mata menahan sakit teramat sangat ketika mencuba untuk berdiri. Hampir seminggu sebelum itu, sudah terasa sakit namun diri yang sudah biasa dengan kelasakan mengambil mudah perkara tersebut. Perkara yang biasa berlaku dikala kita mengabaikan dan terlupa akan kesihatan diri.

Slip disc sering dianggan remeh oleh orang yang tidak melaluinya, hakikatnya kesakitan yang dirasa hanya Allah jua yang memahaminya. Bermula dengan kesakitan dari pinggan ke bawah… dan berbalas dari pinggan ke atas pula. Syukur masih mampu berdiri lagi, menggerakan kaki dan melihat dunia ini.

Semasa di Nilai Medical Centre di rawat oleh Dr Shahidan dengan pengalaman beliau… diberikan ubat tahan sakit… dengan rawatan fisio sehingga dah tiada daya bertahan… dr cadangkan ambil epidural steroid untuk sementara.

Selepas beberapa hari, masih bertahan namun… makin sakit discharge pun bertahan dengan ubat dan fisio. Next rawatan yang dicuba adalah fisiofrequency . Rawatan yang diperkenalkan oleh kawan dan bertemu dengan Dr Nizar. Sangat mudah berurusan dengan beliau. Alhamdulillah almost 75% sihat… masih bersisa lagi kesakitan.

 

Keusahawanan hidupku…. dulu kini dan selamanya…!!!

Assalamualaikum,

Kebelakangan ini, cik sibuk dengan kerja.. maklumlah berada kat tempat baru… ambil masa sikit nak kenal.. and faham kerja kita… Apa pun as 1st event kt luar ada lah Konvokesyen Komemoratif 2014 di mana sambutan besar – besaran bagi memeriahkan suasana… pasukan E-tech Centre kolej telah di jemput untuk memenuhi ruang niaga… Hampir 50 gerai kesemuanya… selama 4 hari berkampung di MAEPS, Serdang. Meriah… penat.. semua ada.. namun berbaloi… tahniah kepada semua sahabat2 yang terlibat… Bangga dengan semua…

DSC_0516
Pusat Pembangunan Perniagaan Arau
DSC_0483
Yee Mee homemade by KK Arau

Produk ni daripada KK Arau. Mereka mengeluarkan produk Yee Mee ini sendiri, halal dan produk buatan muslim.. Boleh hubungi KK Arau jika berminat… So perniagaan mereka masyuk sempena konvo ni sebab semua org serbu booth mereka nak dapat kan Mee Sizling or they call it Hot Plate Yee Mee…. superb sedap tau…

DSC_0519                             DSC_0515

4
Sos Serbaguna From KK Sabak Bernam

Review utk produk yang khas daripada KK Sabak Bernam ni.. memang hangat di pasaran… habis semua stok x sempat cik nak borong… Alhamdulillah kan.. so buat cecah2 sambil makan kopok ke… menarik produk inovasi ni.. so kepada sesiapa yang berminat bleh jerk hubungi KK Sabak Bernam… cari pegawai Keusahawanan mereka… Semoga terus maju jaya…

8
Team daripada Borneo

Kemeriahan turut disertai oleh pasukan daripada Borneo iaitu Sabah dan Sarawak di mana mereka membawa produk2 unik daripada sana.. seperti rumpai laut, kek lapis sarawak dan barang-barang kebudayaan lain..
DSC_0544 (2) DSC_0586 DSC_0594 DSC_0631 DSC_0646 DSC_0659 DSC_0670 DSC_0675 DSC_0686 DSC_0701 DSC_0702 DSC_0717 DSC_0725 DSC_0764

Selain kemeriahan konvo… turut dimeriahkan dengan pencapaian daripada Team Stompers yg berjaya berhimpun and dapat Malaysian Book of Records… Tahniah sangat… bangga coz a part of it.. walaupun hanya sipi2 jerk.. hehe…

DSC_0339 DSC_0340 DSC_0350 DSC_0366 DSC_0369 DSC_0370 DSC_0379 DSC_0408 DSC_0423 DSC_0435

Menu diet..

Di kala musim perayaan hampir ke penghujung… cik risau akan berat yg rasa2 cm naik berkilo2… nasib timbang x bawak dtg sini… mana x nye.. makan x sudah2…

So… decide to choose my diet menu… hee.. simple jerk… since now love salad… include in all menu..

image

Ini td punya menu… satay ayam n daging plus salad…

image

Ini.. salad + telur grg + sosej grill… awesome.. fresh..

image

Ini nugget tempura salad n telur.. nyum….

image

Ini kene lari sket laa… dh 2 hari rest sbb bdn2 suma sakit.. huu.. umur dah lanjut… x leh nak push2…. slowly… to get back the stamina… yeaaa!!!! I can do it…. i can… i can !!!!!

Ketika Aku Berhijab

Alhamdulillah… ketenangan juga yang datang… syukur itulah yang aku lafazkan ketika ini. Namun aku sedih melihat kisah silam ku…walaupun itu tetap aku. Hari ini tergerak hati untuk berkongsi pengalaman ketika berhijrah. Acapkali diutarakan… bila nak bertudung??? Cantik kalau awak bertudung??? Awak dah solat… kenapa masih x nak bertudung??? Dengan pelbagai intonasi pertanyaan… ketika itu.. terasa sinis dengan setiap pertanyaan… menunjukkan Gelapnya hati ini… selama ini ku punya ilmu namun Gagal mengamalkan dengan baik… Hijrah bermula dengan niat… di saat hati terdetik untuk berhijab… aku kuatkan.. perkara pertama.. jauhi perkara2 yg melalaikan aku… yg sering mengatakan ala kan masih muda…. Namun mengimbau masa lalu buat aku menangis… betapa aku ingkar pada suruhanNya… dengan bangga aku memperagakan pakaian yg mendedahkan aurat ku.. berhias… memakai gelang kaki berloceng… dgn niat utk berhias… entah kepada siapa aku berhias…. subhanallah… berdosa diri ini… syukur Allah masih menyayangi aku… memberi diriku kesempatan bertaubat…. Tatkala aku mengatur langkah ke alam pekerjaan, aku ghairah ingin menggayakan pelbagai pakaian yang elegant namun aku lupa semua itu hanya permainan dunia… aku mengejar sesuatu yang aku sendiri tidak pasti.. Perpindahan ke beberapa tempat bekerja membentuk diri ini menjadi insan yang lebih baik.. mengenali kakak – kakak yang menjadi sahabat aku bersyukur terutama bila mengenali kak gee..  sayang benar pada dia.. dah anggap macam kakak sendiri. Dia lah tempat aku menangis… ketawa.. berkongsi cerita.. Transisi untuk aku bertudung sudah semakin dekat, berkat doa orang-orang yang menyayangi diri aku.  Pada tanggal 16 Jun 2012  aku sudah mula berhijab.. Alhamdulillah… namun masih ada yang kurang… kurang.. masih terasa kosong… aku terus mencari jawapan… To be continue

Jadi manusia….

Melihat pelbagai ragam manusia… tiada perlu pandang jauh.. cukup rakan sekerja… seakan muak dengan sikap manusia yang suka menyibuk hal orang lain… sudahlah begitu… mencanang cerita bagai2… ingatlah sahabat… andai hari ini kamu bercerita ttg org…. kelak lebih ramai akan mengata kamu… sedangkan kamu tidak tahu akan kebenarannya…

Cik Cery

Kreatifkan dirimu… aktifkan….yeah!!!

Cik kene pegi kursus…. masa berada kt Vietnam dapat email… so ready to work while still on Vacation… huuu… i do apply utk kursus tu… Kursus Adaptasi Kreativiti dan Inovasi Kerjaya… KL here we goooo…

image

image

Berkursus dengan rakan sekerja.. sekali dgn ustazah…kak azi dan kak hani… we go together… 1st time g kursus beramai2…

image

Menjadi usahawan berilmu

Membaca merupakan hobi dari dulu lagi… pernah membaca buku ini ketika belum bertugas sebagai pensyarah… kini menggunakan buku ini untuk berkongsi dengan anak didik

Satu buku nukilan pakar motivasi terkebal.. Dato’ Dr Fadzilah Kamsah… sangat memberangsangkan isi dan kupasan didalam nya…

image

Buku ini boleh dijadikan bahan rujukan.. sumber motivasi oleh bakal – bakal usahawan selain menjadi panduan agar kita berada dilandasan yang benar… Teknik penulisan yang mudah… jelas dan penerangan mengapa…bagaimana… dimana… masa… tempat… menjelaskan… keusahawanan daripada sudut Islam…

Menariknya buku ini… ada ujian-ujian personality yang membawa kepada minat keusahawanan. Bolehlah kita mengenali potensi diri…

PERKARA SUNAT PADA HARI ASYURA

14 perkara yang sunat dilakukan pada Hari Asyura (10 Muharram)

14 December 2010 at 12:05

TAHUN INI ASYURA JATUH PADA 14 NOV 2013 – KHAMIS

1. Melapangkan masa / belanja anak isteri

Fadhilat – Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin

Fadhilat – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah

Fadhilat – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha.

4. Menunjukkan orang sesat

Fadhilat – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim

Fadhilat – Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.

6. Bersedekah

Fadhilat – Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil      sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri

Fadhilat – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat

Fadhilat – Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu lafaz niat : Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.

9. Bercelak

Fadhilat – tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali

Fadhilat – Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat

Fadhilat – Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.

Lafaz niat : sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan           kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.

12. Membaca “hasbiallahhu wa nik mal wa kila nikmal maula wa nikmannasiru”

Fadhilat – Tidak mati pada tahun ini.

13. Menjamu orang berbuka puasa

Fadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14. Puasa Niat – Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.

Fadhilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Who Move My Cheese????

Who Move My Cheese is about a change that we have to talk to survive.

Who Move My Cheese
Who Move My Cheese

This story about a change that we make and we want. Learn by a simple metaphor that show if we dare to take a change take in… it will bring positive impact towards us. Change can be happen in family arrangement… in office… where involve change in management. It’s not about looking for those who make it wrong… we have to keep on finding the solution for the real problem. Only people who dare to change will survive. Let’s we see the short cartoon about it….

This is my cheese
This is my cheese
The actor in the house....
The actor in the house….

So what is you understanding…. do you think by making a change in life…in decision can help us became better and better…

Need more explanation about this book… Who Move My Cheese…  you can continue by listen to this audio books….

May you are READY now to make a move…

who-moved-my-cheese

 

This can summarize the whole story about…. the mind mapping can draw a bigger picture about change… From the story we can understand about change as below picture talk about change happens, anticipate change, monitor change, adapt to change quickly, change, enjoy change and be ready to change again and enjoy quickly.

who-moved-my-cheese-ltete-1244676851050

 

 

This picture show how structured the change and tell about the character show in video and relate to individual change or organization change.

psiuandwhomovedmycheesecharacters

CHANGE!!!! CHANGE!!!! CHANGE!!!