Keusahawanan hidupku…. dulu kini dan selamanya…!!!

Assalamualaikum,

Kebelakangan ini, cik sibuk dengan kerja.. maklumlah berada kat tempat baru… ambil masa sikit nak kenal.. and faham kerja kita… Apa pun as 1st event kt luar ada lah Konvokesyen Komemoratif 2014 di mana sambutan besar – besaran bagi memeriahkan suasana… pasukan E-tech Centre kolej telah di jemput untuk memenuhi ruang niaga… Hampir 50 gerai kesemuanya… selama 4 hari berkampung di MAEPS, Serdang. Meriah… penat.. semua ada.. namun berbaloi… tahniah kepada semua sahabat2 yang terlibat… Bangga dengan semua…

DSC_0516
Pusat Pembangunan Perniagaan Arau
DSC_0483
Yee Mee homemade by KK Arau

Produk ni daripada KK Arau. Mereka mengeluarkan produk Yee Mee ini sendiri, halal dan produk buatan muslim.. Boleh hubungi KK Arau jika berminat… So perniagaan mereka masyuk sempena konvo ni sebab semua org serbu booth mereka nak dapat kan Mee Sizling or they call it Hot Plate Yee Mee…. superb sedap tau…

DSC_0519                             DSC_0515

4
Sos Serbaguna From KK Sabak Bernam

Review utk produk yang khas daripada KK Sabak Bernam ni.. memang hangat di pasaran… habis semua stok x sempat cik nak borong… Alhamdulillah kan.. so buat cecah2 sambil makan kopok ke… menarik produk inovasi ni.. so kepada sesiapa yang berminat bleh jerk hubungi KK Sabak Bernam… cari pegawai Keusahawanan mereka… Semoga terus maju jaya…

8
Team daripada Borneo

Kemeriahan turut disertai oleh pasukan daripada Borneo iaitu Sabah dan Sarawak di mana mereka membawa produk2 unik daripada sana.. seperti rumpai laut, kek lapis sarawak dan barang-barang kebudayaan lain..
DSC_0544 (2) DSC_0586 DSC_0594 DSC_0631 DSC_0646 DSC_0659 DSC_0670 DSC_0675 DSC_0686 DSC_0701 DSC_0702 DSC_0717 DSC_0725 DSC_0764

Selain kemeriahan konvo… turut dimeriahkan dengan pencapaian daripada Team Stompers yg berjaya berhimpun and dapat Malaysian Book of Records… Tahniah sangat… bangga coz a part of it.. walaupun hanya sipi2 jerk.. hehe…

DSC_0339 DSC_0340 DSC_0350 DSC_0366 DSC_0369 DSC_0370 DSC_0379 DSC_0408 DSC_0423 DSC_0435

Nutella Crepe when i’m FREE!!!!

Hi there, as Monday ni cuti peristiwa kan.. sempena sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 57. Disini lahirnya sebuah cinta!!!…

Memenuhi hari cuti dengan buat crepe.. sebab bermalas – malasan kat umah..

So now check this out.. resepi untuk buat crepe…

 

Nutella Crepes
Bahan-bahan- Adunan Crepes
  • 3 sudu besar rata tepung Hong Kong/tpng gandum – i guna tepung gandum jer
  • 4 sudu besar rata tepung kastard
  • 4 sudu besar rata tepung jagung
  • 2 sudu besar rata tepung ubi
  • 3 biji telur-di kacau rata – i pakai telur gred A
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar gula halus
  • 1/4 sudu teh garam
  • 250 ml susu cair- suhu bilik
  • 1 sudu besar mentega cair/minyak masak
  • Pewarna purple- optional – 1s k pewarna kuning/pink

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan adunan dadar, kacau rata dan tapis. Rehatkan selama 20 minit. Adunan yang agak cair hasilkan dadar yang tipis.
  2. Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana, sapukan pan dengan minyak makan atau butter dengan menggunakan kitchen tisu.
  3. Ambil satu senduk kecil adunan dan lenggangkan kuali ke kiri dan kanan hingga mendapat dadar yang nipis. Masak hingga atasnya mengering. Tidak perlu diterbalikkan.
  4. Angkat dan ulangi membuat dadar hingga habis.
  5. Untuk mengelakkan crepe kering lapis crepe dengan plastik Jangan di tindih-tindih semasa panas nanti ia tak cantik!
  6. Tunggu dia benar-benar sejuk baru boleh ditindih satu persatu

Bahan utk Inti

  • 1 cawan non dairy whip cream
  • Nutella Choc secukupnya – if nak buat flling durian ke.. blueberry ke… or pisang ke.. or apa2 sila la….

Caranya.
Ambil 1 cwn/ 250ml non dairy whip cream dan pukul hingga kental.
Masukkan dlm bekas dan simpan dlm peti ais sementara menyediakan crepe.

Selamat mencuba uollls… gambar nanti i upload…

20140901_224200PhotoGrid_1409583556631 PhotoGrid_1409565463552