Day 1: Ho Chi Min City

Alhamdulillah… cik dah selamat sampai… lebih kurang jam 3.45 petang… melalui kastam semua smooth… sbb jalan dgn Uncle Husin.. org yg berpengalaman kan.. teringat masa kt kastam Ireland dlu… scary u ollssss…

image

Bila dh lepas pasport control… beratur…. bagus kastam sini.. sbb buka byk kaunter… sng.. cepat jekr proses…

image

Semasa nak touch down… tgk pemandangan sekitar.. nampak sungai keliling… hehe.. cantik pemandangan.. menampakan kebesaran Allah.. subhanallah… hambamu ini kerdil benar Ya Allah…

image

Berada diatas.. melihat kebesaran Allah.. alhamdulillah…

image

Bandar… di kelilingi sungai…. sepanjang nak mendarat… nampak sungai keliling… luas…..

Selepas selesai kami berkumpul di luar… En Tong dah tunggu bersama bas… maka menuju ke station seterusnya… Hotel Lan Lan 2
image

Ini kawan baru Cik semasa di Vietnam… adik ni lah peneman cik… kawan jalan2… kawan makan… terlalu sayang pada kanak2….

 

image

Ini lah rombongan yang Cik join sekali tu.. di ketuai oleh Pak Cik Husin…. kesemua dari pantai timur… iaitu Terengganu… Cik ni serba ok!!! so pakcik Husin jangan risau…. dia takot cik x leh masuk n bercampur ngn org2 sana… sbb cik sorang dari JOHOR…. since pernah tinggal di Kelantan sekejap.. n selalu ke kemaman.. melawat sedara…. apa adahal.. kita kan 1 Malaysia… happy2 kan…

 

image

As usual… Tour Leader akan sampaikan taklimat dulu… sbelum menyerahkan tugas kepada pihak Vietnam… yg sebelah tu…

 

 

image

So bas mini ni… selesa laa.. dengan aircond and seat leather… pada Cik agak selesa untuk percutian keluarga.. since Cik jerk yang single.. heheh….

image

Ini kawan Cik… senyum adik… kawan ngn Aunty Cery mmg mcm ni… gambo sakan… Hobby dik oiii!!!!

Ini kawan baru saya… nama dia Afifa.. umur 7 tahun.. datang bercuti dengan keluarga… berasal dari Terengganu… say… hiiii…. kanak2 dan diriku… memang x dapat dielakkan… melekat…

Dalam perjalanan ke hotel… melalui kawasan bandar yang padat… dan sesak.. dengan kederaan kecil… and almost 6 juta pengguna motosikal dia bandar ini… wow!!!!!!… capacity penduduk hampir 10juta… padat…

image

Jalan laju j3rk…. selaku pejalan kaki… mata kene alert laaa…. kadang2 kita tgk dia perlahan.. belum tentu dia nak bg kita jalan… this is not malaysia.. hands language tidak digunakan… cuma sana macam di medan.. those yg naik moto akan tin2… utk mtk laluan.. and mereka x der marah2… relax jek…
image

Sekitar bandar… terdapat banyak perniagaan yang dijalankan.. sesuatu yg menarik mata cik… adalah kedai frame… yg merupakan hasil seni masyarakat tempatan…

image

Yang ini… cik dapat di wall sebuah bangunan… memaparkan seni mereka… menggambarkan budaya… menceritakan sesuatu melalui seni…

image

Menuju ke Lan Lan 2 Hotel

image

Akhirnya.. sampai jua tempat yg di tuju… cik berkongsi bilik dgn Kakak Kamila and adik beliau… lupa laa namanya.. hehe….. apa lg jom serbu bilik…

image

Ini lah tempat beradu selama 4 hari 3 malam di Vietnam… selesa lah juga… cuma sempit… lupa nk tgk harga bilik ni berapa.. kot lah nak pergi sendiri.. dah tau budget  nya… tapi internet… awesome.. lajuuuu…. sukeee!!!!

image

image

Sekitar dalam bilik… ok jek laaa… selesa… ada wifi.. itu yg best.. line laju ok… cik kene ada internet… kalau x…leh mendatangkn stresss…..

So far bilik ok.. hotel pun ok…. cuma di sini masalah makanan halal laaaaa… mahal.. so kalau beli buah2an pun cik rasa agak mahal…. Nasib ada bawa roti utk bkalan… kene berhati-hati kalau nak beli di jalanan….

 

Advertisements

Bahagia dengan cara ku

Hari ini cik terasa nak kongsi pendapat yg tiada seberapa ni.. sebenarnya.. kita selaku manusia kene belajar menikmati bahagia… bahagia yg kecil.. mahu pun yg besar…

Hari ini cik nak bawa uolsss pada satu situasi… bahagiakah anda sekiranya telah berkahwin.. kemudian.. mendapat cahaya mata….. bahagiakah.. ada yang menjawab.. yaaaa.. saya benar2 bahagia.. saya teruja menanti kelahiran baby ini… dalam anda menikmati bahagia begitu… ada pula segolongan.. yang tidak mahu baby itu hadir… dengan nada.. i belum bersedia.. i masih nak honeymoon.. i rasa ini belum masanya.. maka.. dimana letaknya bahagia… bersyukur akan membawa kita ke jalan bahagia….

Pernah satu ketika… sesorg.. berkata kepada cik… i jeles dengan u.. dapat pergi ke europe… jalan2.. i tgk gambar2 u.. rasa macam nak pegi jekr… tgk u happy jerk.. best laa jadi u…. itu kata mereka.. pada cik semasa cik berada di Ireland untuk Entreprenuership Course di Dublin Citu University 15 sept – 16 dis 2013…

Wahai sahabat… benar.. diri cik nampak bahagia.. cik bersyukur dengan pemberian Allah kepada cik untuk melihat dunia.. sesungguhnya itu salah satu impian cik… dapat juga belajar ke overseas… walaupun seketika.. kembali kepada definisi bahagia.. kenapa mencemburui diri ini.. yg kerdil… sedangkan diri beliau… cik lihat sgt bahagia…

Mengapa.. cik impikan berumah tangga… cik merancang.. dan Allah katanya belum masa utk cik.. maka redha akan sebuah perpisahan… sedangkan sahabat tadi.. menikmati hari2 bahagia.. bersama suami.. dan 2 org anak yg comel… cik cemburu melihat dia.. dan cik kata kan pada hati.. sabarlah.. akan Allah berikan pada kamu bila sampai masa yg sesuai…

To be continue..

image

Merenung… ditenung… termenung…

1st time to Vietnam

Alhamdulillah… everything smooth and i will be travel to vietnam… feeling so bless…

Ini 1st time cik cery travel overseas alone.. ari tu g sabah… ni jauh sket… mencari kelainan dan menikmati moment ‘bujang’ nie.. best jugak.. hehe..

Trip selama 4 hari 3 malam ke Ho Chi Min… tadi pun baru bagi tau mak nak pegi.. terkezut dia bila cik ckp.. pegi sorg.. maka panjang laaa pesanan penaja yang disampaikan… dengarkan jekr laa…

Cik rasa tenanh kot.. sebab dapat buat apa yg membahagiakan diri.. pampered  myself and melihat tempat org.. kot2 dpt peluang2 menarik… ‘jumpa calon2’..
1st day… 24 mac 2014

Arrive kat LCCT lebih kurang jam 11.40pagi…. suppose awal lagi.. tp sbb cari parking.. dekat 30 min ok… penuh.. decide utk park jerk sbb x mahu susahkan org utk hantar and ambil..

image

After that… cik check in bag.. and lepak dekat Starbucks utk minum… Hazelnut Hot Chocolate kegemaran cik.. awesomekan.. siap minta 3xtra whipping cream.. selamat membesarkan badan sepanjang bercuti.. hehe…

image

Since jalan sorg.. maka.. akan l3bih giat aktiviti cik #selfie nie.. hobby kan.. .. so.. dah kenyang.. cik duduk laa nak msk kt pintu Y2..

image

Will be continue… sambil2 duduk dah shopping chocolate pulak… adoi.. bila bercuti ni.. sukalah memenuhkan handbag dengan makanan.. lagi2 jalan tempat org…

VIETNAM i come… still pray for #MH370 … semoga perjalanan cik dipermudahkan…

image

Gaya selfie dengan headfone.. belajar dari perjalanan di europe dlu.. aku yg dulu bukan yang sekarang… move on…

Fuh… ramai org bercuti ke Vietnam.. katanya syurga shopping.. excited ni.. dah masuk kt kastam.. slow sket hari ni.. sbb bukak satu kaunter jekr… huu..

image

Beratur dikejauhan… apa pun terima kasih kepada semua yg sedang bertugas… anda menjalankan tugas dengan baik… setiap daripada kita kene belajar untuk fahami tugas org lain.. sekian.. tiba2 muhasabah dirikan..

Lucky sbb pintu Y2 dekat jekr.. x yah jalan jauh2… now beratur utk msk ke perut AK 1452… bording 14:05 …

image
As usual.. beratur lah kita… belajar bersabar… dalam Islam turut menyatakan… sabar itu sabahagian daripada Iman.. walaupun geram ada minah2 vietnam ni.. selamba jekr potong que… cik relax jerk.. sbb nothing to be rush.. bukan nk terbang dh flight tu… hehe…

Jelajah Melaka Bandaraya Bersejarah

Cuti sekolah datang lagi… dah menjadi kebiasaan untuk cik spend masa bersama kanak2 riang.. @anak sedara cik yg meriah tu.. mereka juga kesayangan cik…..

Start dengan makan malam… lapar… lapar… umi dia org dah kepenatan.. so cik colek budak2 ni utk teman cik makan malam… hidangan kami.. mee bandung.. hot!!!!!

image

Super pedas… super rasa udang… pada cik sedap laa.. and sebab cik bukan penggemar makanan spicy ni.. rasa tahap mencili mulut pu  ada.. !!!!! Adoi.. mmg bengkak bibir…  kene sound ngn anak sedara.. mana der pedas cik nor…

Ini budak.. hantu pedas.. hehe…

Tengok.. budak super cute… dah pandai bergaya… bila suruh pose.. mcm2 dia kasi.. lagi…lagi.. lagi..  bukan main dia.. hehe… dah kenyang.. cik lepak jekr rumah kak muli kat sialang tu.. tido situ.. pagi2.. cik balik umah.. hehe..

Dalam kol 10… montel call.. ckp cik nor.. kata nak g jalan2.. jadi x… terpisat2 cik gosok mata.. alamak.. lupa.. dia org dh siap tunggu… hee… itu laa kata org jangan janji ngn budak2.. nanti dia org tuntut… so.. melangsaikan hutang janji.. cik pun bersiap laa…

Perancangan kami… g melaka… jom gerak… yeah..  ikot jalan lama.. sebab nama pun jalan2 kan.. pelan2 drive… nothing to be rush.. layan… apa pun.. dh jadi hobby… berselfie.. ni ngn budak2.. dalam kereta.. pun jadi.. hehe .

Sampai si adik… @ cimbi the cutest budak bam.. ni.. tertido.. sian dia.. comel.. maintain..

Dah sampai… kejut2 adik x mau bg… cik pun dengan ringan tulang dukung laa dia.. macam ni.. bila laa nak dpt calonkan.. asal jalan pakej.. 4 org budak.. org tgk pun takot nak dekat…  kalau ada yg nak ajak keluar.. cik mmg ckp kawan ngn saya yg single ni berpakej.. hehe… saja…

1st aktiviti bersama kiddos.. yg cute miut ni… tgk wayang… adik umor 4 thn pun dh tau apa tu tgk wayang tau.. untung budak2 sekarang… cik dulu umor 18 br tau apa tu wayang… advance kan..

As usual.. gunakan online sistem.. cepat.. x yh beratur.. layankn tengok cerita Zombi Kilang Biskut… rating.. 3 bintang laaa…. budak2 layan.. gelak.. tp bukan utk cik… hehe…

Menonton pun datang berpakej dengan popcorn + air + jajan.. shopping food laaa.. siap kami seludup roti.. sbb bebudak lapar… haaa…

Ini budak… ada angin.. popcorn besar.. dia punya sorg tau….!!!!! Org lain x boleh amik… adik  ohh adik… layankn… belum lagi dlm wyg kejap2 dia panggil.. cik nor… kenapa org tu mcm tu.. cik nor.. tu apa hantu eik.. cik nor.. adik sejuk… dengan pertanyaan yg satu panggunh boleh dengar suara adik.. glamor cik nor adik ni.. hehe.. me… laya  dengan sabar..  dan penuh kasih syg.. sampai dh geram.. cik ckp.. adik… cik nor gigit adik nak.. dia gelak.. besar.. adoi.. love u adik… cerdik budak2 sekarang…

Selesai menonton… kami jalan2 kat rooftop aeon bandaraya… lepak2… photo2… seronok budak2…

Ini posing berkumpulan… belom dia menari2 lagi… meriah.. itulah kebahagiaan cik.. bersyukur ada mereka.. sentiasa buat cik tersenyum… tiba2 teringat kt nabil.. sebab masa kaki bengkak.. dia asyik tanya… cik nor kaki dh ok… cik nor dah sihat… jujur kanak2 ni.. kalau dia ambil berat.. terima kasih…. cam nak nagis laaa..

Ini koleksi posing2 kami… banyak lagi… hee..

Dah puas tu.. adik dh berpeluh.. cik nor.. jom masuk.. adik panasss.. as usual.. follow boss kecil ni..

Next selepas lepak2.. sambung jalan2 kt dalam… and kakak mok.. @ biha.. ajak g karok.. jom2.. layan kan….. mula2 adik monyok jekr.. ye laaa mana nk paham lagu.. jiwang karat yg kakak nye nyanyi.. cik pun.. cari laa lagu bebudak… jumpa laa lagu ikan kekek…. pastu lagu aspalela.. menari sakan bebudak.. konsert siap..